Pretraga

Za godinu dana euro će biti službena valuta: Donosimo Smjernice za gospodarstvenike za lakšu prilagodbu

A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak u Banskim dvorima, zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom gospodarstva prijedlog zakona o uvođenju eura. Marić je rekao kako je za očekivati dodatni rast cijena zbog uvođenja eura, ali će aktivirati niz mehanizama da bi se spriječio dodatni, neopravdani rast cijena. Otvoreno je e-savjetovanje u kojem i sami možete sudjelovati, a donosimo i Smjernice koje pružaju informacije svim poslovnim subjektima o aktivnostima i prilagodbama koje ih očekuju u procesu zamjene kune eurom.

Uvođenje Eura, ilustracija | Foto: Unsplash, Facebook, vlada.hr, HRT/Screesnhot

Uz premijera i ministre bio je i guverner HNB-a, Boris Vujčić. Objavili su i Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Premijer je rekao kako su schengenski prostor i europrostor jedine dvije dublje integracije u koje Hrvatska treba pristupiti. Europrostoru Hrvatska pristupa jer imamo euroiziranu ekonomiju jer 70 posto prihoda turizma dolazi od turista upravo država članica. Uz to su oročene štednje i krediti u toj valuti. Da bi ulazak u taj prostor bio obavljen ‘korektno i na pravilan način’, bitno da da se građani informiraju na vrijeme, cilj je da prilagodba ide nesmetano i da se omogući funkcioniranje gospodarstva.

 ‘Svi će moći u bankama, Fini i pošti zamijeniti kune za eure’

– Danas godinu dana – 17. siječnja jedino platno sredstvo u Hrvatskoj je euro. To je vrlo važno da shvatimo brzinu okončanja ovog procesa. Danas godinu dana kad budemo išli u dućan plaćat ćemo isključivo eurima, rekao je premijer Plenković na pressici.

Napomenuo je kako prihvaćanjem eura sve što je u kunama u bankama će se automatski pretvoriti u eure. Kako kaže, riječ je o automatizmu. Kada je u pitanju isticanje cijena u eurima i kunama, rekao je kako će cijene još godinu dana odnosno cijelu 2023. biti istaknute i u kunama i eurima. Dvostruko isticanje cijena počet će u rujnu ove godine i trajat će i cijelu sljedeću godinu.

– Svi će moći u bankama, Fini i pošti zamijeniti kune za eure. Proces tranzicije će nakon uvođenja trajati još godinu dana. Dodatni element je da će nakon tog roka zauvijek građani moći svoje kune donijeti u HNB i za pet, 10 godina… besplatno zamijeniti novčanice kune u eure, rekao je Plenković.

Marić: ‘Dualno isticanje cijena obvezno od 5. rujna’

Od 5. rujna će dualno prikazivanje cijena biti obavezno, istaknuo je ministar Marić, a dobrovoljno trgovci mogu krenuti i ranije, a postoji nekoliko iznimki od dvostrukog iskazivanja cijena. Na primjer, automati za prodaju malih proizvoda, štandovi na tržnicama, pokretna prodaja, predmeti koji su unaprijed otisnuti…  Ipak, račun mora biti iskazan i u kunama i u eurima. Razlog tome je veliki broj artikala na malom području, poput kioska.

Maksimalni iznos novčanica ili kovanica koje je moguće zamijeniti po jednoj transakciji je sto, nakon čega je moguća neka naknada. I na isplatnim listama plaća će neto plaća biti prikazana u kunama i u eurima. Niz tijela nadzirat će ovo dualno isticanje cijena. Ministar je pozvao građane da budu aktivni u javnom savjetovanju.

Hoće li rasti cijene zbog uvođenja eura?

Ministar financija komentirao je i možemo li očekivati dodatni rast cijena zbog uvođenja eura.

-Kad gledamo komunikaciju s građanima i kada gledamo iskustva drugih zemalja, upravo strah od dodatnog pritiska i zaokruživanje cijena je onaj koji naglašavam kao najvažniji i najveći. Radili smo analize, pokazalo se da je taj efekt bio jednokratan, u prvoj godini na prosječnoj razini 0,02 postotna boda, objasnio je ministar Marić.

Rekao je da će aktivirati niz mehanizama da bi se spriječio dodatni, neopravdani rast cijena.

– Sve ćemo učiniti da tog neopravdanog povećanja cijena ne bude, odnosno da ga bude što manje, da lovci u mutnom ne ulove, komentirao je i dodao kako su pozitivni efekti veći i značajniji.

Vujčić: ‘Ako vidite da vam netko drugi diže cijene, odite kod nekog drugog’

Guverner HNB-a Boris Vujčić također je komentirao utjecaj uvođenja eura na inflaciju. Konstatirao je da je ‘trošak na inflaciju možda najveći.’

-Mi držimo tečaj fiksnim već od 1993., 1994. godine, ne možemo aktivno koristiti tečaj kod inflacije. Ne možemo dopustiti ni da depricira ni da apricira, nemate izbora, morate držati taj tečaj fiksim. Što se tiče inflacije, imamo primjere iz drugih zemalja da je inflacija porasla od 0.2 do 0.4 posto. Ove godine to neće biti veliko, kod nas je inflacija iz drugih razloga, rekao je guverner.

Dodao je da će učinak uvođenja eura na inflaciju ove godine biti manji od deset posto, a prokomentirao je i neopravdani rast cijena.

– Ako vidite da vam netko drugi diže cijene, odite kod nekog drugog, netko drugi neće, tamo gdje postoji konkurencija. Odite, birajte one koji vam nude niže cijene, to je najbolja zaštita od rasta cijena, rekao je Vujčić.

Guverner očekuje da će građani u banke u sljedećem razdoblju staviti oko 36 milijardi kuna.

Gospodarstvenici, ovo su ‘Smjernice za prilagodbu’

Koordinacijski odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača izradio je dokument Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom s ciljem pravovremenog informiranja gospodarstvenika o pripremama koje je potrebno provesti u postupku uvođenja eura kao nacionalne valute. Dokument sadrži detaljne informacije o prilagodbama koje očekuju gospodarstvenike, o vremenskom okviru uvođenja eura te upućuje na izazove koji se mogu pojaviti u provedbi planiranih mjera.

Smjernice su pripremljene kroz opsežne konzultacije s udruženjima poslovnih subjekata i pojedinačnim trgovačkim društvima i ne predstavlja službeno tumačenje pravnih odredbi te je podložan promjenama stupanjem na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte ga ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

E-savjetovanje: ‘Čeka nas grčki scenarij’

Osim Smjernica, od ponedjeljka je omogućeno i e-savjetovanje u kojem možete i sami sudjelovati.

– Ja, član stranke Hrvatskih Suverenista sam protiv vašega Nacrta prijedloga Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, Hrvatska i ostale zemlje nisu obvezne uvesti euro i proglasiti nacionalnom valutom, po tom pitanju bolje nemojte upotrebljavati taj nacrt prijedlog Zakona o uvođenju eura kao službene valute, euro ne smije biti službena jedinica iznad Hrvatske kune – odbija se vaš prijedlog u cijelosti po hitnom postupku, prokomentirao je korisnik Karol.
Prijedlog Zakona komentirao je i korisnik Grgić.
– Ako uspijete u uvođenju eura, čeka nas vjerojatno grčki scenario. Ovako je Wynne Godley pripadnik postkeynesijanske škole napisao u članku pod nazivom ‘O Maastrichtu i ostalome’ iz 1992.g.: “…pravo na izdavanje vlastitog novca u svojoj centralnoj banci je najvažnija stvar koja definira nacionalnu neovisnost. Ako država izgubi tu moć, postaje kolonija ili upravno administrativno područje.” Predlažem da zadržimo svoju valutu kako su to napravile sljedeće zemlje: Danska, Češka, Poljska, Mađarska i Švedska, napisao je.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap