Pretraga

Hoće li ovo promijeniti tržište: Ovako izgledaju električne utičnice napravljene od kosti

A- A+

Pri uređenju stana, svakako je bitno paziti i na najmanje detalje, pa tako i na utičnice koje ćete postaviti po stanu. Do sada je glavno pitanje bilo estetskog karaktera, ali što kada bismo vam rekli da možete birati i materijal – recimo kost?

Ilustracija, foto: Instagram

Otpadne goveđe kosti iz mesne industrije dobile su novu upotrebu, piše Dezeen. Dolaze u obliku prekidača za svjetlo i električnih utičnica. Ukratko, potrebno ih je prvo samljeti, a zatim kreće ostatak procesa. Sve je to osmislio diplomant ÉCAL-a ,Souhaïb Ghanmi.  Asortiman se naziva Elos i ima vijugave siluete po uzoru na različite dijelove ljudskog kostura.

Postoji tako i utičnica dizajnirana da nalikuje glavi bedrene kosti koja se može rotirati u svojoj osnovnoj ploči poput zgloba kuka. Odgovarajući prekidači za svjetlo i USB priključci za punjenje izliveni su u kalupe koji upućuju na organski oblik poprečnog presjeka bedrene kosti, ali još uvijek podsjećaju na njihove konvencionalne plastične kolege.

Iskorištavanjem prirodnih svojstava kosti kao električnog i toplinskog izolatora, kolekcija pronalazi obnovljenu namjenu za ovaj vjekovni materijal, koji se tradicionalno rezbario u alate ili pekao kako bi se stvorio koštani porculan. Ghanmi se nada da će njegov projekt pomoći da razbijemo naše oslanjanje na fosilnu plastiku, a da pritom uništimo više od 130 milijardi kilograma koštanog otpada koje svake godine proizvode klaonice.

Izdvojeni članak

I Lego prelazi na zelenu stranu: Nakon godina truda proizveli su prvu kockicu od recikliranih materijala

Ekvivalent plastici

– Ovaj mineralni materijal, koji danas nema komercijalnu vrijednost, razni su narodi kroz povijest koristili za izradu domaćih predmeta. U prošlosti je kost bila ekvivalent plastici, a danas je plastika jedan od najvećih ekoloških problema. Stoga mi je očito vratiti se ovom primitivnom materijalu kako bih ga primijenio u svakodnevnom životu, rekao je za Dezeen.

Ghanmi je na ideju za kolekciju došao nakon što je boravio s očevom obitelji u ruralnom Tunisu tijekom muslimanskog praznika Kurban-bajrama, kada se ritualna životinja žrtvuje, a njezino meso ravnomjerno podijeljeno između obitelji, prijatelja i onih kojima je potrebna. Svečanosti su omogućile Ghanmiju da iz prve ruke svjedoči golemoj količini biološkog otpada – poput kopita, kože i tetiva – koji nastaje u procesu klanja životinje.

– Moj ujak je nakon svečanosti vraćao kosti i od njih pravio drške noževa. Zahvaljujući njemu, postao sam znatiželjan za ovaj materijal, koji sam prije smatrao otpadom, prisjetio se Ghanmi.

Više od 30 milijuna tona nusproizvoda

U Kanadi i SAD-u – jednoj od zemalja na svijetu koje se najviše hrani mesom – farme i klaonice generiraju više od 31 milijun tona nejestivih životinjskih nusproizvoda svake godine. Velik dio toga završava na odlagalištima otpada ili spaljuje, ispuštajući stakleničke plinove tijekom raspadanja ili izgaranja. Nešto više od polovice, oko 16 milijuna tona, prerađuju se u korisne proizvode od strane kafilerija. Ovdje se kosti čiste, suše i drobe kako bi se dobilo gorivo, gnojivo, stočna hrana i želatina.

Ghanmi je nabavio koštani prah za svoju kolekciju Elos iz jedne od ovih kafilerija i pomiješao ga s vezivom na biološkoj bazi. Kao dio svog istraživanja, dizajner je eksperimentirao s više različitih opcija veziva, uključujući biosmole i različita ljepila napravljena korištenjem goveđih živaca i koštanog kolagena.

– Budući da trenutno radim na tome za mogući razvoj, bojim se da ne mogu podijeliti konkretne detalje proizvodnje. Međutim, cilj je da se kao materijal koristi samo kosti i da bude izdržljiv i recikliran, rekao je Ghanmi.

Nakon što se pomiješa s vezivom, materijal se lijeva u željeni oblik u postupku koji se ne razlikuje od onog koji se tradicionalno koristi za izradu prekidača i utičnica, koji se kompresijski prelijevaju pomoću urea-formaldehida (UF). Ova termoreaktivna plastika se ne topi kada je izložena toplini, što je čini prikladnom za upotrebu u elektronici, ali je u isto vrijeme iznimno teško i neekonomično za recikliranje.

U pokušaju da ponudi kružnu alternativu ovome, Ghanmi radi na optimizaciji trajnosti i mogućnosti recikliranja svog koštanog kompozita tako da se može ponovno smrviti u prah i oblikovati u nove proizvode.

Certificirana za sigurnost i performanse, kaže da bi se kost mogla koristiti za zamjenu plastičnih komponenti u rasvjeti i elektronici, što bi pomoglo povećati potražnju za nusproizvodima životinjskog podrijetla i stvoriti povećani financijski poticaj za njihovo držanje izvan odlagališta otpada. Uz prelazak na regenerativne poljoprivredne prakse i ukupno smanjenje proizvodnje mesa, to bi u konačnici moglo pomoći u stvaranju odgovornijeg načina uzgoja stoke.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 號外 City Magazine (@cityhowwhy)

Hoće li ovo promijeniti tržište: Ovako izgledaju električne utičnice napravljene od kosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap