Pretraga

HOK: Lani majstorski ispit položilo 239 građevinaca, za ovo traženo zanimanje niti jedan

A- A+

Sektor graditeljstva u Hrvatskoj sve se više suočava s nedostatkom kvalificirane radne snage. Upozorenje je to koje stiže iz Hrvatske obrtničke komore nakon ‘obračuna’ majstorskih ispita koji ukazuju kako u iznimno traženim zanimanjima ima sve manje novih majstora. Posla u građevini na račun obnove od potresa i energetske obnove sve je više. Paralelno za stručnu kvalifikaciju u najtraženijim strukama, kao što su krovopokrivači i fasaderi, gotovo da i nema interesa.

krovopokrivač

krovopokrivač | foto: HOK

U 2023. godini položeno je 239 majstorskih ispita u sektoru graditeljstva, izvještava Hrvatska obrtnička komora (HOK). Ispiti se odnose na struke: elektroinstalater, fasader, instalater grijanja i klimatizacije, krovopokrivač, plinoinstalater, tesar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, soboslikar-ličilac i zidar.

Majstorska zvanja su vrlo cijenjena u Hrvatskoj i u Europi, a kod nas se stječu polaganjem majstorskog ispita pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK). Majstorski ispiti su državno priznati ispiti, u RH regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita, te ispita o stručnoj osposobljenosti. Mogu se polagati za zvanja s liste vezanih obrta, čije je programe donio ministar nadležan za gospodarstvo.

Izdvojeni članak

Montaža skele: Tko su kvalificirani skelari, koliko zarađuju i zašto skele padaju?

Niti jedan krovoporkivač

Među majstorima koji su orijentirani na rad u građevini uvjerljivo je najviše elektroinstalatera, a potom vodoinstalatera i zidara, te instalatera grijanja i klimatizacije. Tako je u 2023. godini majstorski ispit položilo 119 elektroinstalatera, 34 vodoinstalatera i 39 kombiniranih majstora iz područja vodoinstalaterstva, instalacije grijanja i klimatizacije. Dok je titulu majstora zaslužilo i 39 zidara.

Najmanje majstora evidentirano je u najtraženijem građevinskom zanimanju u Hrvatskoj – krovopokrivač. Tako u 2023. godini za krovopokrivača ispit nije položila niti jedna osoba. Osjeti se i deficit kada su u pitanju fasaderi i tesari. Novih majstora fasade lani je HOK zabilježio samo 3, a fasadera 4.

Nedostatak kvalificirane radne snage

Iz HOK-a ističu kako je važno istaknuti da je posljednjeg dana siječnja ove godine Hrvatska imala 13.583 obrta koji imaju registrirano građevinarstvo kao glavnu djelatnost, te da je unutar godinu dana otvoreno je 1.420 novih građevinskih obrta. No da se, unatoč ovim podacima koji su pozitivni pokazatelji aktivnosti u sektoru građevine, sektor graditeljstva suočava se s nedostatkom kvalificirane radne snage.

Izdvojeni članak

Anketa: U Hrvatskoj je najteže za posao angažirati keramičara

Ako gledamo energetske ciljeve u zgradarstvu do 2030. godine, analiza koju je HOK proveo za potrebe projekta CRO SKILLS Reload pokazala je da je potrebno oko 45.000 radnika.

– Među njih ubrajamo približno 25.000 kvalificiranih radnika i 5.800 inženjera. Nadalje, kako bi se postigli spomenuti energetski ciljevi, znatan broj građevinskih stručnjaka koje već imamo zaposlene morat će biti obučen u svakom podsektoru/profesiji i na svakoj razini Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF). Našom analizom utvrđeno je da je potrebno godišnje osposobiti minimalno 500 do 1.200 već kvalificiranih radnika za osiguranje energetskih ciljeva do 2030. godine u zgradarstvu, kažu iz HOK-a.

Pogledajte ovdje koji su najtraženiji poslovi budućnosti u građevini.

Copy link
Powered by Social Snap