Pretraga

Montaža skele: Tko su kvalificirani skelari, koliko zarađuju i zašto skele padaju?

A- A+

Proteklih mjeseci na područjima obnove od potresa, a prije svega u središtu Zagreba, zaredale su se nesreće na gradilištima. Među njima prevladavaju padovi sa skela i/ili njihovo urušavanje. Kada do nesreće dođe salve optužbi prvo lete prema tvrtkama koje se bave najmom i montažom skela. Govori se puno o nekvalificiranoj radnoj snazi i ‘fušarenju’, i to najčešće bez puno znanja i razumijevanja skelarskog posla. Zato smo doznali sve o skelama, tko ih i kako postavlja. I to od vlasnika tvrtke koja je u ovom poslu 19 godina bez ijedne mrlje u rezimeu. Također, doznajemo i odgovor na vruće pitanje: Zašto skele padaju?

skela

Skela | foto: Unsplash

Doznati nešto više o postavljanju skela, zamkama za sigurnost koje se skrivaju u ovome poslu, stručnosti radnika i općenito svemu što se veže uz najam i montažu skele posljednjih je dana teško. Razlog – skelari su ljuti. Kažu, proziva ih se za tuđu ‘rabotu’ i dovodi u situaciju da se mjerkaju s kolegama i konkurencijom.

Upravo zbog toga naš sugovornik za ovaj tekst, vlasnik tvrtke koja najam i montažu skela obavlja 19 godina, pristaje na razgovor bez imena i prezimena. Kaže, ne želi svoj način poslovanja nikome izravno stavljati pod nos, niti se nametati kao autoritet. No, isto tako smatra da je važno osvjetlati obraz. Uz napomenu, kako su mnogi razgovor s nama jednostavno odbili.

Vrste skela

Kada se tvrtki koja obavlja najam i montažu skele obrati izvođač radova najprije slijedi pregled gradilišta, te procjena je li je potrebno montirati tvorničku skelu i projektiranu. Dok se tvorničke skele postavljaju, logično, prema tvorničkim uputama i pravilima struke, projektirana skela se radi za zahtjevne građevine, odnosno kada skela treba bit postavljena na visinu iznad 24 metra, usidrena na kosini ili kada vezano uz zgradu zgrade postoje neke druge specifičnosti.

Za postavljanje ovog tipa skele treba raditi poseban projekt koji uključuje posebne izračune. U ovom segmentu ističe se i kako se od montažnih tvrtki projekt skele često traži zbog zakupa javne površine (radi prolaza za pješake) i zbog dodatne sigurnosti kada je riječ o zgradama na frekventnim lokacijama, kao što su urbana središta.

Kako bauštelac s voljom postaje skelar

Ako montažna tvrtka radi sve prema propisima i pravilima struke, montažeri moraju biti kvalificirani. Najprije prolaze liječnički pregled s obzirom na to da je riječ o fizički zahtjevnom poslu.

Skelar može biti i osoba sa osnovnom školom, ali ne može biti svatko. To moraju biti osobe koje su čiste u glavi i dobro podnose visine. Skelar mora biti jednako priseban na visini od 2 i 15 metara, priča naš sugovornik kojemu smo za potrebu pisanja teksta dali ime Vlado (podatci poznati redakciji).

Kada se utvrdi zdravstvena spremnost slijedi obuka i tek potom osposobljavanje za montažu skele. Naime, svaki budući montažer najprije treba odslušati predavanja o sigurnosti na radu i osnovama rada na gradilištu, te imati potvrdu koju izdaju tvrtke za zaštitu na radu. Potom dobiva status pomoćnog radnika i kao takav biva pridružen ekipi iskusnih skelara uz koje uči posao.

Izdvojeni članak

Urušila se građevinska skela u centru Zagreba, tko je kriv?

U prosjeku u ovom statusu treba provesti 12 mjeseci da nauči osnove skelarskog posla. Nakon toga  slijedi formalna obuka za montažera skele i tek onda je spreman postati punopravni član ekipe koja skele podiže. Iako se, kaže Vlado,  uvijek nađe ‘talent’ koji vještine zanata svlada već za tri do četiri mjeseca, ali isto tako i onaj koji shvati da u visinu na skelu neće moći nikada.

Svakako, proces nije jednostavan, a naš sugovornik kaže da je iz toga jasno kako svaka tvrtka čiji je core posao najam i postavljanje skela, ne zapošljava nikoga sa ulice. Dodaje i kako je stoga jako neozbiljno govoriti da se skele urušavaju zbog nekvalificirane radne snage.

Plaće i veće od 2.000 eura

No, isto tako, doznajemo kako manje i neiskusne tvrtke koje u val obnove vide mogućnost za probitak na tržištu na brzinu, dolaze u napast poslati u postavljanje skele osobe koje ne zadovoljavaju sve uvjete. S druge strane, bauštelci neiskusni u postavljanju skele poslove skelara prihvaćaju bez obuke zbog dobre satnice. Naime, skelar mjesečno može zaraditi i više od 2.000 eura. I to samo u redovnom radnom vremenu, odnosno ako radi od ponedjeljka do petka, 8 sati dnevno.

Već satnica za pomoćnike u montaži iznosi minimalno 6 eura na sat, što na mjesečnoj razini znači plaću od približno 1.200 eura. Dok je satnica za ‘visince’, odnosno one koji skelu ‘dižu’ od 12 eura na više.

Vlado kaže kako je čak i uz ovakve plaće dobre skelare teško naći. Za svoju ekipu od njih 8 dobro se namučio. Trudio se ponuditi bolje uvjete od drugih, osluškivao u svakom razgovoru ima li negdje netko tko traži posao.

No, kaže, jednom kada je ekipa tu, posla ima dovoljno da svi budu sretni. Podizanje skele koja pokriva približno 400 kvarata, pet iskusnih radnika obavi u jednom radnom danu. I onda se odmah ide dalje.

– Što će biti kada obnova završi, ne znamo, ali za sada nema problema naći posla, niti platiti stručne ljude, zaključuje.

Što je ključno za sigurnost?

Osnova skelarskog posla je sigurnost. Pri postavljanju skele tako se najprije pomno pazi na udaljenost skele od objekta, a najvažnije je sidrenje odnosno učvršćenje skele.

– Mora se paziti na zonu sidrenja od 6 metara, potom se rade dvije slobodne etaže, onda se ponovno sidri i nakon 20 metara se pojačava broj sidara. Skela se usidri, odnosno učvrsti tako da nakon toga bude stabilna do te mjere da se uopće ne može pomaknuti. Treba paziti na ukrute, dijagonale, kompletno sve mora biti po pravilima struke, objašnjava Vlado.

Izdvojeni članak

Izgubio život u padu sa skele, bez obuke i znanja morao ju sam postaviti

Za sigurnost je, napominje, važan i nadzor obavljenog posla. Nakon montaže, najprije skelu pregledava ovlašteni monter iz same montažne tvrtke, a potom koordinator zaštite na radu. Zadatak koordinatora zaštite na radu je da upozori na bilo kakav eventualni nedostatak koji se potom mora odmah ispraviti.

Zatim se potpisuje se nadzor i na skelu se postavlja ovjesna kartica o kontroli skele koja ima oznaku tvrtke koja je montirala skelu. Ona služi kao potvrda da je skela montirana prema propisima, odnosno, njom montažna tvrtka jamči za obavljen posao.

Zašto skele padaju?

Vlado ističe kako svaka ozbiljna monterska tvrtka radi na ovaj način jer nikome nije u cilj da se skela uruši i da netko strada. No, kako onda upravo takvi događaji već duže vrijeme redovno pune medijski prostor?  Odgovor, kaže, u najvećem broju situacija, leži u građevincima koji na skelama rade.

– Redovno se događa da građevinci koji skelu koriste jednostavno izvuku dio konstrukcije koja im za obavljanja posla smeta. Pa čak i sidra! Potpuno nesvjesni koliko je to opasno i strogo zabranjeno. U velikom broju slučajeva kod demontaže skele primjećujemo da su dijelovi skele uklanjani i nikada nam nije svejedno. Iako nismo imali slučaj da se naša skele zbog toga urušila, zbog takve smo prakse uvijek zabrinuti, priča naš sugovornik, te dodaje kako se upravo zbog ovoga problema skela po završetku montaže detaljno fotografira.

Izdvojeni članak

Video: Na gradilištu propala skela sa 33. kata, 8 radnika ostalo visjeti 140 metara nad ponorom

– Tako imamo dokaz da smo postavili određeni broj sidara, ogradu i da je sve osigurano. Zahtjevi današnjih fasada su veliki. Neke od njih se postavljaju kao veliki metalni ili stakleni komadi. Fasader se onda odlučuju na poteze poput micanja sidra i tada može doći do nesreće. Mi se fotografiranjem moramo osigurati da za takvu nesreću nećemo biti krivi. Na sreću, do sada fotografije nismo u tu svrhu morali koristiti. No, koristili smo ih kao dokaz da su elementi skele uklanjani nakon postavljanja ovjesne kartice po žalbama da se konstrukcija klima ili da je od jednom postala nestabilna. Zanimljivo je kako nam na stabilnost skele u većini slučajeva prigovaraju radnici koji su dijelove skele sami uklonili, priča Vlado, te u zaključku priče o svome poslu poručuje:

– U građevini bi svatko trebao raditi svoj dio posla i ne miješati se u tuđi. To je ključno za sigurnost kako onih koji rade na skeli, tako i onih koji ispod ili pored nje prolaze. Ljudski faktor je presudan.

Doznajte ovdje u kakvim uvjetima rade građevinski radnici na obnovi.

Copy link
Powered by Social Snap