Pretraga

Urušila se građevinska skela u centru Zagreba, tko je kriv?

A- A+

Nešto prije 13 sati u središtu Zagreba iznenada se urušila građevinska skela. I to u uskoj Petrinjskoj ulici na kućnom broju 30, u trenutku kada je u neposrednoj blizini prolazilo na desetke građana. Vatrogasci su na terenu, ozlijeđenih nema, ali ulica je do daljenjeg zatvorena.

urušena skela Petrinjska ulica

urušena skela Petrinjska ulica | foto: Ramona Ščuric

Građevinska skela dužine približno 20 metara urušila se na prometnu Petrinjsku ulicu, u blizini zgrade PU Zagrebačke. Prema riječima očevidaca skela je bila nestabilna pod jakim naletima vjetra, a u presudnom trenutku vanjska cerada se napuhala prema ulici i sa sobom povukla čitavu konstrukciju. Tada se sve urušilo.

Hitne službe su odmah izašle na teren. Na licu mjesta vidljivo je da su oštećena sva vozila koja su se nalazila podno skele, a prema prvim neslužbenim informacijama ozlijeđenih nema iako se sumnjalo da je jedna osoba ostala zarobljena pod konstrukcijom.

urušena skela Petrinjska ulica

urušena skela Petrinjska ulica | foto: Ramona Ščurac

Nesreća se dogodilo nešto prije 13 sati, u vrijeme kada Petrinjska vrvi građanima pa se veća tragedija izbjegla pukim slučajem. Ulica je trenutno zatvorena za sav promet do daljnjeg.

Nedugo nakon nesreće u Petrinjsku je došao predsjednik udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba, Zdravko Vladanović koji se osvrnuo na to tko bi trebao preuzeti odgovornost za ovaj nemili događaj.

– Očito su u pitanju loše izvedeni radovi, odnosno loše postavljena skela. Tu sada možemo govoriti o odgovornosti. Odgovornost u pravilu po Zakonu o obveznim odnosima snosi vlasnik skele kao vlasnik opasne stvari, a istovremeno odgovornost leži i na izvođaču radova. Na sreću, prema posljednjim informacijama od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe u ovoj nesreći nitko nije ozlijeđen. Moram naglasiti da se ovdje radi o frekventnoj ulici gdje prolazi puno građana i gdje je ovim ugrožena njihova sigurnost, rekao je Vladanović.

Zdravko Vladanović

Zdravko Vladanović | foto: Ramona Ščuric

Istaknuo je i kako je problema sa skelama u Zagrebu na račun obnove nakon potresa sve više.

– Uvozi se radna snaga, nekvalificirana, i poslu se prilazi poprilično ofrlje. To smo kao udruga zabilježili u nekoliko slučajeva. O nesrećama koje vrebaju na svakom koraku u postupku obnove moramo voditi računa. Pozivamo izvođače i naručitelje radova da o sigurnosti vode računa. Treba svakako misliti i na vremenske uvjete. Skele su kao brodska jedra i pod udarom vjetra opasnost vreba, zaključuje Vladanović.

Njegove riječ potvrđuje i nedavni smrtni slučaj radnika koji je stradao u padu sa skele koju je, kako tvrdi njegova obitelj bio primoran sam postavljati iako za to nije bio obučen. Sve slučaju doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap