Pretraga

Hrvatska dobiva novu zvjezdarnicu: Poznato kad će se otvoriti

A- A+

Hrvatska nema puno zvjezdarnica, ali sada će dobiti još jednu novu. Na jesen, u rujnu 2022. godine, očekuje se otvaranje nove zvjezdarnice u Križevcima. Dio je to projekta SPARK ‘Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca’.

Cilj je ujediniti znanstvena istraživanja iz teorije fizike svemira, izvanškolske obrazovne programe, popularizaciju znanosti i javna promatranja nebeskih fenomena. Otvaranje ove zvjezdarnice u emisiji Tajne svemira za N1, komentirao je teorijski astrofizičar dr.sc. Andrej Dundović.

– S kolegama sam postavio hipotezu da bi se znanost mogla pokušati popularizirati tako da se podijeli pristup približavanja znanosti ljudima na kvalitativan i kvantitativan način. Kvalitativan pristup bio bi da pokušamo objasniti nove ideje. Kada pokušate kao znanstvenik objasniti novi koncept, obuzme vas nevjerojatan osjećaj ushita i taj osjećaj želite podijeliti s drugima. U sklopu te ideje započeli smo niz aktivnosti. Jedna takva aktivnost je izgradnja nove zvjezdarnice u Križevcima, rekao je Dundović.

Izdvojeni članak

Novi milijunski EU projekt donosi zvjezdarnicu u Križevce

Podsjećamo, Grad Križevci, osim organizacijskih i infrastrukturnih resursa, sufinancira pokretanje centra, čime se uz osigurane EU projekte ukupna ulaganja penju na gotovo 7 milijuna kuna. Članstvo navedenih udruga sudjelovat će u društvenim i popularizatorskim aktivnostima Kozmološkog centra, dok će se komplementarno, u sklopu novoosnovanog Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode, provoditi znanstvene aktivnosti i međunarodna znanstvena suradnja.

– U Hrvatskoj imamo šest zvjezdarnica i ona nije po ničemu posebna. Ipak, ono što je specifično je da je cijela zgrada dizajnirana tako da poveže čovjeka sa svemirom. Da to ne bude samo tehnička disciplina, već da kroz razne discipline, znanstvene i tehničke, približimo znanost javnosti, rekao je Dundović za N1.

Copy link
Powered by Social Snap