Pretraga

Otvara se sedma najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj koju je projektirala i gradila lokalna tvrtka

A- A+

U Križevcima će 20. travnja biti svečano otvorena najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj. Radi se o objektu kojeg je projektirala i gradila lokalna tvrtka Metal 5 d.o.o.. Zvjezdarnica ima astronomsku kupolu od pet metara u kojoj se nalazi 40-centimetarski teleskop.

Zvjezdarnica | foto: Udruga Point

Zvjezdarnica | foto: Udruga Point

U četvrtak u 12 sati križevačku zvjezdarnicu otvorit će udruga P.O.I.N.T., Astronomsko društvo Perzeidi i Grad Križevci. Zvjezdarnica je izgrađena u sklopu projekta SPARK, čiji je voditelj teorijski astrofizičar Andrej Dundović. Lokalna tvrtka Metal 5 d.o.o., iz Orehoveca u Koprivničko-križevačkoj županiji, zaslužna je za projektiranje i izgradnju ove zvjezdarnice. Riječ je o dijelu Kozmološkog centra, koji je namijenjen za istraživanje, edukaciju i popularizaciju znanosti.

Zvjezdarnica je dio projekta SPARK ‘Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca’. Dundović je za N1 rekao kako je u Hrvatskoj ukupno šest zvjezdarnica i kako križevačka nije po ničemu posebna. No, ipak postoji jedna specifičnost, a to je da je cijela zgrada dizajnirana tako da poveže čovjeka sa svemirom. Dundović je istaknuo kako je bilo važno da znanost približe javnosti kroz razne discipline, znanstvene i tehničke.

Izdvojeni članak

Križevci gledaju u svemir: Na buduću zvjezdarnicu postavljena golema kupola

Andrej Dundović opisao je i samu kupolu koja ima pet metara i u kojoj se nalazi 40-centimetarski teleskop poput Hubbleovog space teleskopa. Podsjetimo kako je kupola bila izrađena u proizvodnom pogonu tvrtke Metal 5, odakle je transportirana do Križevaca i tamo namontirana. Kupola je bila zapakirana i pričvršćena na 19 metarskoj prikolici, a transportirana je kao specijalni teret s obzirom na to da je široka 5,5 metara. Prešla je put od 17 kilometara dok nije stigla do Trga svetog Florijana 16. Više o tome možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap