Pretraga

Križevci gledaju u svemir: Na buduću zvjezdarnicu postavljena golema kupola

A- A+

Kupola za teleskop uspješno je ovaj vikend postavljena na križevačku zvjezdarnicu, a transportirana je kao specijalan teret. Inače, u Hrvatskoj postoji šest zvjezdarnica i ovo je sedma. Svoja vrata posjetiteljima bi trebala otvoriti već ovog mjeseca.

Zvjezdarnica Križevci, foto: Grad Križevci

Golema kupola je dovezena iz pogona tvrtke Metal 5 d.o.o. do Križevaca. Naime, ni kiša nije spriječila utovar novoizgrađene astronomske kupole u Obreži Kalničkom, iz proizvodnog pogona. Kupola je bila zapakirana i pričvršćena na 19 metarskoj prikolici, a transportirana je kao specijalni teret s obzirom na to da je široka 5,5 metara. Prešla je put od 17 kilometara dok nije stigla do Trga svetog Florijana 16 u Križevcima, piše portal Križevci info.

Zvjezdarnica bi svoja vrata posjetiteljima trebala otvoriti već ovog mjeseca, a bit će opremljena 50 kilograma teškim teleskopom. Kozmološki centar u Križevcima vrijedan je oko tri milijuna kuna financira se u sklopu EU projekta SPARK ‘Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca’.

Izdvojeni članak

Hrvatska dobiva novu zvjezdarnicu: Poznato kad će se otvoriti

Ideja o osnivanju znanstveno-obrazovnog centra za proučavanje Svemira, prvog kozmološkog centra u Hrvatskoj, počela se realizirati krajem prošle godine kad je odobren EU projekt ‘Future Hub Križevci’ kojim su se mladi znanstvenici vratili iz inozemstva u Hrvatsku. SPARK će kroz centar ujediniti znanstvena istraživanja iz teorijske fizike Svemira, izvanškolske obrazovne programe, popularizaciju znanosti i javna promatranja nebeskih fenomena. Cijeli niz obrazovnih i stručnih sadržaja simbolički i fizički obilježit će zvjezdarnica u sklopu centra kao njihov trajni promotor.

– Astronomski opservatorij, odnosno zvjezdarnica, bit će sastavni dio aktivnosti centra, ali i njegove prepoznatljivosti. Pozicionirana u središtu grada, služit će primarno u popularizacijske i edukacijske svrhe jer za one znanstvene bi trebalo otići što dalje od ljudi. Ipak, petmetarska kupola ugostit će moderan teleskop, kakav si malo tko može priuštiti, i približiti nam tajne Svemira, objasnio je još ranije voditelj projekta Andrej Dundović. O svemu više pročitajte ovdje.
Copy link
Powered by Social Snap