Pretraga

INA osigurala novu proizvodnju plina iz Jadrana: Bušotina se nalazi u Sjevernom Jadranu

A- A+

INA je započela s proizvodnjom prirodnog plina iz nove bušotine Ika B-1R-DIR, spajanjem na postojeće proizvodne sustave platforme IKA B. Nova bušotina nalazi se na plinskom polju Ika koje je dio eksploatacijskog polja Sjeverni Jadran.

INA, platforma | INA

Kako je objavila INA na svojim službenim stranicama, bušotina Ika B-1R-DIR uspješno je spojena na postojeći Inin proizvodni sustav u sjevernom Jadranu čime je osiguran ulazak novih 150.000 m³ prirodnog plina dnevno u hrvatski plinski sustav. Godišnja proizvodnja nove bušotine kretat će se na razini od gotovo 55 milijuna m³, što u ovom trenutku predstavlja gotovo 7 % ukupne Inine proizvodnje plina na moru i kopnu.

Izdvojeni članak

HEP nastavlja s novim projektima, počinje izgradnja najveće hrvatske solarne elektrane

Nova bušotina rezultat je Ininih aktivnosti koje su započele 2019. godine u okviru programa „Razradni program sjeverni Jadran“. Svrha programa je definirati sve potencijalne lokacije za nova bušenja na sjevernom Jadranu, čime bi se zaustavio očekivani prirodni pad proizvodnje na sva tri Inina eksploatacijska polja na kojima je operator – Sjeverni Jadran, Marica i Izabela. Realizacija je, unatoč globalnoj pandemiji, započela u rujnu 2020. godine, a do sada su izrađene tri nove bušotine. Ika B-1R-DIR prva je puštena u proizvodnju, a početkom travnja očekuje se puštanje u proizvodnju i druge bušotine pod nazivom Marica-D-DIR čija je očekivana dnevna proizvodnja oko 40.000 m³ prirodnog plina. Treća bušotina pod nazivom Irena-2 podrazumijeva potencijalnu izgradnju nove platforme o čemu će biti odlučeno nakon realizacije cijelog programa u narednim godinama. Program razrade postojećih plinskih polja u Jadranu jedan od najvećih investicijskih projekata Ine i u njega će se potencijalno uložiti oko 1,5 milijardi kuna.

Izdvojeni članak

Petrokemija obustavlja proizvodnju amonijaka i uree, nemaju problema s osiguranjem ugovorenih količina plina

– Cilj Ine je preokrenuti trendove proizvodnje i produljiti životni vijek naših postojećih plinskih polja na Jadranu. Kampanja izrade novih bušotina i potencijalno novih platformi pruža nam priliku da hrvatskom tržištu i našim kupcima osiguramo nove količine plina, što može imati pozitivan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo. Uspješnost ovih projekata svakako će imati i pozitivan utjecaj na sigurnost opskrbe što je vidljivo već po puštanju prve bušotine u proizvodnju, rekao je Nikola Mišetić, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Copy link
Powered by Social Snap