Pretraga

Kakva su iskustva žena u građevini? Doznajte na trećoj konferenciji koju organizira Women in Adria

A- A+

Women in Adria organizira treću konferenciju na temu ‘Žene u građevini, arhitekturi i povezanim industrijama’. Iza njih su već dvije uspješne konferencije na kojima su žene iz ovih sektora dijelile svoja iskustva rada. Istraživanja pokazuju kako je u građevinskom sektoru zaposleno manje od 11 posto žena.

Žene u građevini

Žene u građevini | Foto: Pexels

Women in Adria tako 16. ožujka organizira još jednu konferenciju u kojoj će žene iz sektora građevine i povezanih industrija dijeliti svoja iskustva. Činjenica je da u ovoj industriji nema puno zaposlenih žena, a još je kritičnije na vodećim pozicijama.

Iako arhitektice rado otvaraju vlastite tvrtke, one obično ostaju u mikro segmentu, dok se njihove kolegice iz građevine i geodezije rijetko odlučuju za poduzetništvo, a u javnom i privatnom sektoru suočavaju se s jačim predrasudama. Od ukupnog broja zaposlenih u građevinskom sektoru, žena je manje od 11 posto. Broj žena na prvim crtama gradilišta još je manji – samo je jedna žena na svakih 100 zaposlenih na terenu, pokazuju istraživanja.

Na trećoj će konferenciji žene otkriti kako se snalaze u ovoj snažnoj, muški dominantnoj industriji i kako se nose s predrasudama. Žene iz industrije nekretnina i dizajna interijera će otkriti kako su pomogle popularizaciji vezanih zanimanja u kojima se vidi rast zaposlenih žena.

Izdvojeni članak

[Žene na baušteli] Antonia radi od keramike do zidanja, a teške vreće prebacuje k’o iz šale

Na fakultetima podjednak broj žena i muškaraca

Na svakoj konferenciji su žene u građevini imale okrugle stolove. Doznale su kako je na fakultetima podjednak broj studentica i studenata, ali kad je posao u pitanju, žena je puno manje na gradilištu, primarno jer se boje uvjeta rada i većinski muškog kolektiva. Istovremeno, potražnja za stručnjacima u području građevine je sve veća, stoga su sve žene zainteresirane za rad na gradilištu dobrodošle.

Prema Američkom sociološkom udruženju, rodno raznolike organizacije imaju 21 posto veću vjerojatnost da će doživjeti natprosječnu profitabilnost od manje raznolikih tvrtki. Pa bi svakoj kompaniji, tako i građevinskoj, trebao biti cilj smanjiti rodni jaz i učiniti okruženje prijateljskim za žene.

Ove godine na okruglom stolu bit će zaposlenice ljudskih potencijala građevinskih tvrtki koje će, uz raspravu, biti otvorene i za sva pitanja vezano uz zapošljavanje i uvjete rada u industriji. Prilika je ovo koju će nesumnjivo željeti iskoristiti studentice građevine kako bi razriješile sve nedoumice vezane uz prilike koje im se pružaju u području kojim se žele baviti.

Izdvojeni članak

Mama s bauštele: ‘Dodijeljivali su mi se lakši, ne samo fizički, nego i mentalni poslovi’

Malo je žena u građevini, ali su predane poslu

Konferencija će se održati 16. ožujka u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, u dvorani Zrinski, od 8:30 do 15:00 sati. Prijaviti se možete ovdje. Kao i prethodnih godina, sponzori konferencije su Colas, Kamgrad i Cemex, te Eurovilla, Černelić, SmartWay, Solidian i Kelteks.

Iako ih je malo, žene u građevini su jako predane svojem poslu. Jedna od njih je Antonia Bilić iz Otoka pored Sinja. Ona je spremna izvesti bilo koji građevinski pothvat. Iako je po struci krojačica, odlučila se za rad na građevini jer prema tom poslu gaji veću ljubav. Priču o građevinarki Antoniji čitajte ovdje.

Uz to, pisali smo i o ‘mami s bauštele’, to jest o Nataši Juratović iz Velike Gorice. Juratović je građevinska inženjerka i povjesničarka umjetnost koja je otvorila blog kako bi bila podrška drugim ženama. Više o Nataši čitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap