Pretraga

Komunalni doprinos za nove građevine u Zagrebu raste, na nekim područjima za čak 60%

A- A+

Grad Zagreb diže cijene komunalnog doprinosa za izgradnji novih objekata. Prema objavljenom prijedlogu koji je pušten u javno savjetovanje, poskupljenje se kreće od 17 pa čak do 60 posto ovisno o zoni građenja u koju se investira. Najveće poskupljenje primjećuje se za područja koje su obuhvaćena novim valom gradnje, a koji treba pratiti razvoj javne infrastrukture od nule.

gup zagreb

gup zagreb | foto: screenshot

Poskupljenje komunalnog doprinosa u Zagrebu najavio je gradonačelnik, Tomislav Tomašević. Prema objavljenom Prijedlogu koji je pušten u javno savjetovanje, poskupljenje se kreće od 17 pa čak do 60 posto ovisno o zoni građenja u koju se investira. Tomašević je objasnio da novac koji se skupi iz komunalnog doprinosa jednostavno nije dovoljan za sve potrebe.

Komunalna naknada je ono što građani svaki mjesec plaćaju kroz uplatnice Zagrebačkog holdinga. Trenutno je na javnom savjetovanju odluka gdje se taj iznos neće mijenjati, neće se povisiti već će se iznos promijeniti iz kuna u eure. Komunalni doprinos se ne plaća svaki mjesec, već samo jednom kada se gradi nova građevina. Plaćaju ga investitori. Primijetili smo da je komunalni doprinos 2001. godine bio veći nego što je danas. On je namjenski prihod grada koji treba pokriti troškove komunalne infrastrukture koje je grad dužan napraviti za nove zgrade. Od vodovoda, kanalizacije, ceste, zelenila itd. Ti prihodi trenutno nisu dovoljni da pokriju pa ni pola tih troškova zbog čega ćemo iznos komunalnog doprinosa povisiti kao što su to učinili Split i Dubrovnik, rekao je Tomašević.

Izdvojeni članak

Gradnja u Rijeci postaje skuplja: Komunalni doprinos raste za 10 posto

Novi iznosi komunalnog doprinosa

Iz Prijedloga se može zaključiti kako su su najveća poskupljenja u zonama u kojima novog vala izgradnje, gdje su potrebna znatna ulaganja u popratnu javnu infrastrukturu. Za prvu zonu plaćati bi se trebalo 18,35 eura umjesto dosadašnjih 15,73 eura, što je poskupljenje od približno 17%. Za drugu zonu komunalni je doprinos projiciran na 18 eura umjesto dosadašnjih 14,4 eura, što je poskupljenje od približni 25%.

U trećoj zoni komunalni doprinos raste s 10 na 16 eura, odnosno poskupljuje za 60 posto. U četvrtoj zoni pak raste s 7,5 eura na 12 eura, što je također poskupljenje od 60 posto. Jedino u  petoj zoni komunalni doprinos ostaje na 2 eura, dok u šestoj raste minimalno, s 1,33 na 1,5 eura.

Izdvojeni članak

Nova regulativa: Sva novogradnja mora dokumentirati svoj utjecaj na okoliš u 50 godina

Najskuplje u trećoj zoni

Tako, prema izračunu 24sata, ako u prvoj zoni koja obuhvaća šire središte grada netko gradi stambenu zgradu od 1.000 bruto kvadrata, odnosno 2.600 kubičnih metara, dosad je za to trebao platiti Gradu Zagrebu 40.900 eura, a po novom će platiti 47.700 eura. Za istu zgradu u drugoj zoni je dosad platio 37.440 eura, a s ovim poskupljenjem, morat će platiti 46.800 eura. U trećoj zoni za istu zgradu dosad bi platio 26.000 eura, a po novom će platiti 41.600 eura.

Istaknuo je da bi nakon javnog savjetovanja moglo doći do izmjena prijedloga. Kao i da se ide na to da nove cijene komunalnog doprinosa budu usvojene na sjednici Gradske skupštine u prosincu, odnosno da budu važeće s ulaskom u 2024. godinu.

Pogledajte ovdje najnoviju analizu tržišta nekretnina u Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap