Pretraga

Nova regulativa: Sva novogradnja mora dokumentirati svoj utjecaj na okoliš u 50 godina

A- A+

Danska je uvela novi propis – od 1. siječnja 2023. godine, danska građevinska regulativa sada uključuje klimatske zahtjeve za sve nove zgrade kako bi se smanjile emisije CO2 u zemlji iz građevinskog sektora. Između ostalog, sve nove zgrade moraju dokumentirati svoj utjecaj na okoliš tijekom životnog vijeka od 50 godina kroz LCA izračun.

kopenhagen danska

Ilustracija, foto: Unsplash; Nick Karvounis

Od 1. siječnja 2023. danska građevinska regulativa sada uključuje klimatske zahtjeve za sve nove zgrade kako bi se smanjile emisije CO2 u zemlji iz građevinskog sektora. Ovo otvara put za još veću razmjenu znanja među nordijskim zemljama o niskim emisijama ugljika iz građevinarstva, piše Nordic Sustainable Construction.

Novi danski zahtjevi podrazumijevaju da sve nove zgrade moraju dokumentirati svoj utjecaj na okoliš tijekom životnog vijeka od 50 godina kroz LCA izračun i da nove zgrade iznad 1.000 četvornih metara moraju biti u skladu s graničnom vrijednošću od 12 kg CO2 ekvivalenta po četvornom metru godišnje.

Posljednjih godina nordijske zemlje rade na ugljičnoj neutralnosti i harmonizaciji niskih emisija ugljika iz građevinskog sektora razmjenom znanja i zajedničkim istraživanjem zajedničkih izazova. Švedska i Norveška već su uvele klimatske deklaracije, a Finska je u procesu dovršavanja svog zakonodavstva. Island je također u procesu tranzicije, a Danska je postala prva nordijska zemlja koja je ograničila vrijednosti u svojim građevinskim propisima.

Izdvojeni članak

Raspisano novo izdanje natječaja Novi europski Bauhaus: Pobjednici mogu dobiti i do 30 tisuća eura

Program Nordic Sustainable Construction

Program Nordic Sustainable Construction pokrenut je 2021. godine, a oni rade na usklađivanju regulacije utjecaja zgrada na klimu u svim nordijskim zemljama. Ovo usklađivanje propisa odnosi se na primjer na područje procjena životnog ciklusa (LCA) gdje razmjenjuju znanja i rade na usklađivanju definicija, metoda i graničnih vrijednosti između nordijskih zemalja. U isto vrijeme prikupljaju širok raspon relevantnih LCA podataka, stvaraju LCA materijale za učenje i postavljajuj zajedničke kriterije za digitalni LCA.

Usklađivanje LCA u nordijskim zemljama stoga cilja na slične metode za LCA zgrada, što će pomoći političkim klimatskim ambicijama i propisima na europskoj, nacionalnoj i općinskoj razini. U isto vrijeme, usklađivanje će pomoći građevinskom sektoru prema održivosti i konkurentnosti olakšavajući projektantskim i građevinskim tvrtkama da ponude rješenja s niskim udjelom ugljika u nordijskim zemljama i šire.

Na ovaj način, provedba zahtjeva LCA u nordijskim zemljama može potaknuti razmjenu znanja o klimatskim ambicijama, propisima i nabavi, što je slučaj s novim danskim klimatskim zahtjevima za građevine. Cilj zahtjeva je smanjiti utjecaj građevinskog sektora na klimu, pripremiti građevinsku industriju za održiviju gradnju i, u isto vrijeme, unapređivati klimatska i resursno prihvatljiva rješenja u graditeljstvu.

Copy link
Powered by Social Snap