Pretraga

Konačno javna garaža u Klaićevoj, 800 parkirnih mjesta na 3 etaže

A- A+

Velika parkirna garaža s 800 mjesta na tri podzemne etaže velik je projekt koji se dugo čeka, a koji je upravo najavio Grad Zagreb. Garaža će biti izgrađena ispod sadašnjega srednjoškolskog igrališta, a po njenom dovršetku samo igralište bit će osuvremenjeno novim sadržajima.

javna garaža

javna garaža | foto: Freepik

Grad Zagreb najavio je otvaranje natječaja za izradu projektne dokumentacije javne garaže na lokaciji ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj kojim će se riješiti dugogodišnji problem nedostatka parkirališnih mjesta u tom dijelu grada.

– Ovo je projekt koji se obećava već desetljećima, posljednjih 20-ak godina se o njemu priča, no nije se ništa poduzelo. Mi to mijenjamo, izgradit ćemo javnu garažu s oko 800 parkirnih mjesta na tri podzemne etaže, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Izdvojeni članak

Velika obnova zagrebačke gradske vijećnice, traže se projektanti, a poznato koliko će koštati

Gradonačelnik je objasnio kako je raspored javnih garaža u zapadnom dijelu centra grada takav da nema dovoljno garažnog kapaciteta kojim bi se zatvorio prsten oko užeg središta grada. ‘Izgradnjom ove garaže smanjit će se priljev vozila u najuži centar Zagreba’ rekao je.

Projektno-tehnička dokumentacija će također analizirati potrebe prometa u mirovanju s obzirom na lokaciju Klinike za dječje bolesti Zagreb, Arhitektonskog, Građevinskog i Geodetskog fakulteta, hotela Westin, Hrvatskog narodnog kazališta, te općenito na području gradske četvrti Donji Grad.

zona obuhvata - garaža Klaićeva

zona obuhvata – garaža Klaićeva | foto: Grad Zagreb

Buduća javna garaža bit će oblikovana sukladno načelima suvremenog načina gradnje. Koristit će se suvremeni arhitektonski izričaj, visoke tehnološke i estetske razine, usklađene s konzervatorskim uvjetima, krajolikom i okolnom gradnjom, vodeći računa o funkcionalnosti i ekonomičnosti garaže.

Sve uz osiguravanje više kolnih i pješačkih ulaza/izlaza iz garaže te pristupačnosti osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti. Sastavni dio projektne dokumentacije je i prikaz cjelovitog rješenja čestice s hortikulturnim rješenjem.

Garaža će biti izgrađena ispod sadašnjega srednjoškolskog igrališta, a po njenom dovršetku samo igralište bit će osuvremenjeno novim sadržajima. Na igralištu će biti osigurani sportski tereni za atletske discipline, atletska kružna staza, skakalište za skok u dalj i troskok, vježbalište sa spravama ili poligon s preprekama, igrališta za sportove s loptom, igrališta za rukomet i mali nogomet te igrališta za košarku.

Izdvojeni članak

Sanacija nedostatka parkinga: Rotirajući parking lako se prenosi i ne treba građevinsku dozvolu

Sljedeći će tjedan biti pokrenut otvoreni postupak javne nabave za odabir projektanta za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju garaže Klaićeva. Rok izrade projekta je 9 mjeseci od dana potpisa zapisnika o uvođenju u posao, a procijenjena vrijednost usluge je 650.000,00 eura (bez PDV-a).

U lipnju se očekuje i početak velike obnove omiljenog zagrebačkog šetališta na Gornjem gradu, doznajte ovdje sve projektu.

Copy link
Powered by Social Snap