Pretraga

Sanacija nedostatka parkinga: Rotirajući parking lako se prenosi i ne treba građevinsku dozvolu

A- A+

Staje se na kraj problemu manjka parkirnih mjesta u Puli. Bliži se kraju gradnja rotirajućeg parkinga, odnosno tri rolo garaže koje će na Marsovom polju povećati kapacitet parkirnih mjesta za 24 nova. Garaže se lako mogu demontirati i prebaciti na novu lokaciju, a za njihovo postavljanje nije potrebna građevinska dozvola. I ostali veći gradovi muku muče s nedostatkom parkinga pa bi u budućnosti mogli posegnuti za ovakvim rješenjem.

Rotirajući parking u Puli

Rotirajući parking u Puli | Foto: Duško Marušić Čiči/Glas Istre

Pula je odlučila stati na kraj pomanjkanju parkinga u središtu grada. Odlučili su izgraditi rotirajući parking, odnosno rolo garaže koje će na Marsovom polju dosadašnjih šest parkirnih mjesta povećati na njih 30. Svaka od tri novopostavljene garaže imat će mjesta za deset automobila.

Rotirajuće parkinge odlikuju brojne prednosti. Svaki od tri objekta zauzima 36 metara kvadratnih. Konstrukcije se jednostavno mogu demontirati i prebaciti na drugu lokaciju gdje postoji potreba za dodatnim parkirnim mjestima. Za njih nije potrebna građevinska dozvola.

Izdvojeni članak

Foto: Kada krivo postavljena cijev zauzima parking u garaži

Objekti koriste automatizirani sustav dizala koji omogućava vozilima da budu smještena u vertikalnom položaju. Na taj način zauzimaju tek dva dosadašnja parkirna mjesta na tom parkiralištu, piše jutarnji.hr.

Tvrtka ‘Pula parking‘ konačno se suočila s problemom koji grad mori već više od pola stoljeća. Vidljivo je to iz starih novinskih napisa. Primjerice, iz Vjesnikovog teksta s naslovom ‘Automobili su gotovo istjerali pješake na prostoru ispred robne kuće i ulaza u Prvomajsku ulicu!’

Tekst o parkirnim mjestima u Puli iz Vjesnika

Tekst o parkirnim mjestima u Puli iz Vjesnika | Foto: Arhiva Glasa Istre

No, ostali veliki gradovi u sličnoj su situaciji. Stoga bi se u drugim centrima urbanih sredina uskoro mogli pojaviti ovakva moderna parkirališta.

Česta prijevozna sredstva u gradovima su bicikli, a kada ih je puno, isto zahtijevaju svoje posebno parkiralište. Tzv. ‘Bajk park’ u Zagrebu ima 30 parkirnih mjesta, a ovdje možete pogledati kako izgleda.

Copy link
Powered by Social Snap