Pretraga

Niski start za veliku obnovu omiljenog zagrebačkog šetališta od 2,2 milijuna eura

A- A+

Grad Zagreb otvorio je savjetovanje za gospodarske subjekte vezano uz uređenje Strossmayerovog šetališta i pripadajućeg djela padine, odnosno za realizaciju projekta procijenjene vrijednost 2,2 milijuna eura. Radovi bi trebali obuhvatiti dio šetališta od Mesničke ulice do gornjeg ulaza u Uspinjaču u dužini od 230 metara, odnosno površine od 3.136 kvadrata.

strossmayerovo šetalište Zagreb

strossmayerovo šetalište Zagreb | foto: flickr.com

Dugo očekivana obnova Strossmayerovog šetališta na zagrebačkom Gornjem gradu konačno je aktualan projekt. Grad Zagreb pokrenuo je proces prethodan odabiru izvođača radova koji bi trebali započeti 1. lipnja. Planirano je da radovi traju 9 mjeseci od trenutka uvođenja izvođača u posao, odnosno otvaranja gradilišta. Vrijednost projekta je procijenjena na 2,2 milijuna eura.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb skratio rok plaćanja na 30 dana, javni građevinski poslovi dostupniji

Svakako treba spomenuti kako se revitalizacija Strossmayerovog šetališta provodi prema projektu zagrebačke tvrtke Arhitektonski atelier Hržić. Vlasnik tvrtke je poznati arhitekt Marijan Hržić koji, između ostalog, potpisuje projekt mirogojskog krematorija otvorenog 1985. godine.

Novi pločnik i rekonstrukcija zida

Prema tehničkim specifikacijama projekta objavljenim u Elektroničkom oglasniku javne nabave, projekt uređenja Strossmayerovog šetališta odnosi se na uređenje parternih površina s elementima urbane opreme i vegetacije. Uz odgovarajuću sanaciju i rekonstrukciju postojećeg potpornog zida te Lenucijeve ograde prema Južnim padinama.

Današnja asfaltna površina za pješake će se ukloniti u svim slojevima, a zamijenit će ju nova podloga na koju će bit postavljeno opločenje granitnim kockama u cijeloj površini obuhvata.  Na rubovima opločenja prema postojećem drvoredu kestena ili rigolu biti će postavljeni odgovarajući granitni rubnjaci.

Izdvojeni članak

Remont zagrebačke uspinjače: trajat će dvije godine, a koštat će 7 milijuna eura

U sklopu projekta trebao bi biti i riješen problem odvodnje cijele površine šetališta, za što se predviđa rigol izveden u kamenim oblucima. Planirano je da bude postavljen na istočnoj strani šetnice na strmom dijelu prema Mesničkoj, odnosno uz južnu zonu šetališta na dijelu šetnice sjeverno od Južnih padina Gornjeg grada.

Sanacija stubišta i rasvjeta

Postojeće stubište prema Mesničkoj ulici bit će sanirano u elementima gdje je to potrebno, pri čemu će se voditi računa da se sačuva izvorna forma. Između dva kraka šetališta ispred ulaza u Park Grič, a koji su na različitim visinama, oblikovat će se stepenice od kamenih elemenata u širini ulaza u park.

Projekt obnove Strossmayerovog šetališta obuhvaća i obnovu rasvjete. Rasvjetni stupovi bit će sanirani, a električna rasvjeta zamijenjena plinskom, kakva se inače nalazi u tom dijelu Gornjeg grada.

Električna rasvjeta za ambijentalno i dekorativno osvjetljenje južnog bedema Vranicanijeve poljane i dijela južnih zidina Parka Grič predviđena je podnim asimetričnim LED svjetiljkama. Uz napomenu kako će paljenje i gašenje ove rasvjete biti sinkronizirano s paljenjem i gašenjem ostale javne rasvjete u okolnom području.

Grad Zagreb nedavno je raspisao i natječaj za projektnu dokumentaciju obnove gradske vijećnice, detalje doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap