Pretraga

Remont zagrebačke uspinjače: trajat će dvije godine, a koštat će 7 milijuna eura

A- A+

Nakon niza godina zanemarivanja, zagrebačka uspinjača ide u revitalizaciju. U njenu obnovu Grad Zagreb ulaže 7 milijuna eura, a dio sredstava za ovaj projekt očekuje se iz EU fondova. Savršen je to poklon za 133. rođendan ovog zaštićenog spomenika kulture kojemu je zbog stanja u kakvom se trenutno nalazi prijetilo zatvaranje za javnost.

uspinjača

uspinjača | foto: ZET

Iz Grada Zagreba stiže vijest kako uspinjaču uskoro očekuje remont. Riječ je o projektu čije je planirano trajanje dvije godine, unutar kojih se procijenjena obustava prometa ne bi trebala trajati duže od 6 do 12 mjeseci. Naime, zbog višedesetljetnog neulaganja ova zagrebačka znamenitost, koja će u listopadu proslaviti 133. rođendan, dovedena je u situaciju da bi bez obnove mogla izgubiti dozvolu za rad.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Pogledajte kako je ‘Nada Dimić’ simbolično ispraćena u povijest

Ističe se kako će za vrijeme pripremnih radova uspinjača će prometovati, a za vrijeme građevinskih radova i ugradnje nove opreme promet će biti obustavljen. Detaljni plan radova i obustava prometa bit će definirani nakon potpisa ugovora s odabranim ponuditeljem. Sve uz napomenu da će uspinjača, kao zaštićeni spomeniku kulture, biti obnovljena i modernizirana tako da u najvećoj mogućoj mjeri zadrži originalan vanjski izgled.

Zanimljivo je da, u usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara, zagrebačka uspinjača najkraća na svijetu. Također, može se pohvaliti i naslovom najsigurnijeg javnog prijevoznog sredstva jer u 133 godine nije zabilježena niti jedna nesreća ili ozljeda putnika, a godišnje preveze oko 750.000 građana i turista.

Pogledajte ovdje sve o povijesnoj obnovi dvorca Erdödy.

Copy link
Powered by Social Snap