Pretraga

Službeno započela povijesna obnova dvorca Erdödy: Radovi će potrajati do kraja 2023. godine

A- A+

Uvođenjem izvođača radova u posao, 22. srpnja i građevinski je započela povijesno važna obnova dvorca Erdödy u Jastrebarskom. U pitanju je velika obnova dvorca koja će potrajati do kraja 2023. godine, a za to vrijeme će biti ograničen pristup najposjećenijem jaskanskom parku, gdje se radovi odvijaju.

Dvorac Erdody | foto: Grad Jastrebarsko

Prvi su na redu pripremni radovi koji će potrajati kroz narednih mjesec dana, a u sklopu njih planirano je rušenje i uklanjanje određenog drveća te ostali zemljani radovi. Potom slijedi postavljanje kontejnera na gradilištu i ograđivanje. Početkom sljedećeg tjedna počinju i fizički radovi u samom dvorcu, ponajprije uklanjanje otpadnog građevinskog materijala pod konzervatorskim nadzorom.

Naime, zbog ojačanja temeljne konstrukcije i izvedbe novih elemenata te uređenja površina u okolišu dvorca, nužno je ukloniti određena stabla za što je Grad Jastrebarsko ishodio rješenje za to nadležnih institucija. Park oko dvorca Erdödy uređuje se u skladu s usvojenim planom i strategijom, a sukladno načelima i kriterijima za obnovu povijesnih vrtova i parkova.

Izdvojeni članak

Kreće obnova dvorca Erdödy: Projekt će biti značajno skuplji od prvobitnih procjena

Terenskim obilaskom s nadležnom Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije, ‘Zeleni prsten’, utvrđeno je stvarno stanje na terenu s čime je usklađena i projektna dokumentacija. Predviđena je također zamjenska sadnja gdje god će to biti moguće, a isto tako, nastojat će se na što većem broju stabala orezati dio krošnje ili korijenski sustav, kako ne bi bilo potrebno navedena stabla rušiti.

Po završetku projekta park će ponovno zasjati u punom sjaju, a po mišljenju struke navedeni zahvat neće promijeniti obilježja zaštićenog područja spomenika parkovne arhitekture. Radove na obnovi dvorca Erdödy izvodi tvrtka ING-GRAD d.o.o., specijalizirana za sanaciju, restauraciju i konzervaciju spomeničke i kulturne baštine.

Moli se građane za razumijevanje prilikom izvođenja radova na obnovi dvorca koji će potrajati do kraja 2023. godine, a zbog kratkih rokova, odvijat će se povećanim intenzitetom. Za to vrijeme bit će ograničen pristup samom gradilištu koje se odvija na području najposjećenijeg jaskanskog parka. S obzirom na važnost dvorca za Jastrebarsko, uz malo strpljenja, svi će građani vrlo skoro moći uživati u njegovim sadržajima.

Copy link
Powered by Social Snap