Pretraga

Kreće obnova dvorca Erdödy: Projekt će biti značajno skuplji od prvobitnih procjena

A- A+

Na sjednici su gradski vijećnici Grada Jastrebarskog većinom glasova podržali prihvaćanje ponude za izvođenje radova na obnovi dvorca Erdödy koji će zbog poremećaja na tržištu biti značajno skuplji nego što se to u početku procjenjivalo. Sljedeći korak podrazumijeva potpisivanje ugovora i sam početak radova.

Dvorac Erdödy| foto: Grad Jastrebarsko

Naime, vijećnici su usvojili izmjenu Odluke o izvršavanju proračuna u ovoj godini čime se osiguravaju dodatna proračunska sredstva potrebna da bi projekt aplicirao za dodatne izvore financiranja.

– Nakon dvanaest godina došli smo do povijesnog trenutka u kojem obnova našega dvorca konačno može krenuti, za što smo dobili značajnu podršku iz Europske unije, najveću od svih gradova na natječaju na koji smo se prijavili. Svakodnevno vodimo razgovore na svim razinama i uvjeren sam kako ćemo dobiti i svu potrebnu pomoć da realiziramo ovaj veliki projekt, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Da podsjetimo, u srpnju 2020. godine je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava prema kojem ukupna vrijednost projekta obnove i revitalizacije dvorca Erdödy iznosi 73,639.686 kuna. Od toga su osigurana sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 49,503.626 kuna, dok ostatak, u iznosu od 24,136.060 osigurava Grad Jastrebarsko.

Izdvojeni članak

Završena obnova i adaptacija dvorca Tikveš: Prošlog je tjedna svečano obilježeno otvaranje Prezentacijsko-edukacijskog centra

Zbog poremećaja na tržištu, obnova će biti skuplja nego što se prvobitno očekivalo

Natječaj za izvođenje radova na rekonstrukciji dvorca Erdödy je raspisan još 21. ožujka 2022. godine, međutim, već je u tom je periodu došlo do značajnih poremećaja na tržištu, što se odrazilo i na samu vrijednost radova koji su poskupjeli u odnosu na prvobitne procjene.

Tako sada, vrijednost radova iznosi 92,049.608 kuna (73.140.000,00 kuna bez PDV-a). Za projekt obnove je pristigla jedna ponuda, i to ona tvrtke ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba, koja je specijalizirana za sanaciju, restauraciju i konzervaciju spomeničke i kulturne baštine, i to u iznosu od 108.194.041,60 kuna bez PDV-a, odnosno u ukupnoj vrijednosti od 135.242.552 kuna s PDV-om.

Izmjenom Odluke o izvršavanju Proračuna za 2022. godinu povećava se tako limit kreditnog zaduženja za dodatnih 43,8 milijuna kuna. Ta se sredstva, međutim, neće povlačiti sve dok postoji mogućnost za vanjskim izvorima financiranja, na čemu Grad Jastrebarsko kontinuirano radi, piše na službenim stranicama grada.

Gradonačelnik Novosel je dodao kako je Grad Jastrebarsko među rijetkim gradovima u Hrvatskoj koji se uhvatio u koštac sa zahtjevnom obnovom ovako važnog spomenika kulturne baštine i zbog toga očekuje veliku podršku županijskih i državnih tijela za osiguranje dodatnih sredstava.

Kreće obnova dvorca Erdödy: Projekt će biti značajno skuplji od prvobitnih procjena
Share via
Copy link
Powered by Social Snap