Pretraga

Završena obnova i adaptacija dvorca Tikveš: Prošlog je tjedna svečano obilježeno otvaranje Prezentacijsko-edukacijskog centra

A- A+

Prošlog je tjedna u Kopačkom ritu otvoren Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš za čiju je obnovu, adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje uloženo ukupno 61.066.740 kuna. U ovom novoobnovljenom dvorcu, posjetitelji će se moći upoznati s prirodnomn i povijesnom baštinom.

Dvorac Tikveš | foto: Osječko-baranjska županija

U okviru projekta obnove, provedena je rekonstrukcija Staroga i Novoga dvorca. Pri tome vanjski izgled dvoraca zadržava izvorni oblik, dok je unutrašnjost uređena kao suvremeni prezentacijski prostor. Također, adaptiran je i prenamjenjen Aneks Novoga dvorca u centar za interpretaciju prirode u  kojemu teme i eksponati primjenom najmodernije tehnologije postaju interaktivni i atraktivni za posjetitelje. Obnovom je omogućen i pristup osobama s invaliditetom, a postavljen je i specijalizirani postav s taktilnim trakama i stazama namijenjen slijepim osobama.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 61.066.740 kuna, od čega je Europska unija sufinancirala 43.847.721 kuna, doj je Javna Ustanova izdvojila 7.737.833 kuna.

Izdvojeni članak

Radovi na dvorcu Opeka su u punom jeku: Investicija vrijedna 43 milijuna kuna

Dvorac u službi edukacije o važnosti prirode

Nataša Ciprijanović, stručni turistički vodič kroz kompleks Dvorca, pojasnila je kako je riječ o obnovi tri objekta, a kroz Prezentacijsko-edukacijski centar posjetitelji će se moći upoznati s prirodnom baštinom, na kojoj je naglasak, ali i povijesnom baštinom.

Dvorac Tikveš | foto: Osječko-baranjska županija

– Nekada je dvorac bio rezidencijalno lovačko sjedište, zatvorenog tipa, za vladare i njihove goste, a sada će se koristiti za zaštitu prirode i promocije zaštićenog područja, rekla je Ciprijanović.

Ravnatelj JU Park prirode Kopački rit, Ivo Bašić, naglasio je kako se ovim projektom dobiva mogućnost snažnije edukacije i prezentacije o važnosti prirode, mogućnost disperziranja posjetitelja te smanjenje pritiska na Sakadaš, Dodao je i kako će projekt pridonijeti razvoju lokalne zajednice kroz prodaju suvenira, iznajmljivanja smještaja i druge djelatnosti koje će uskoro biti povezane s Javnom ustanovom.

Župan Ivan Anušić je istaknuo kako je obnova dvorca u Tikvešu značajna za daljnji razvoj turizma Osječko-baranjske županije budući da se mnoga događanja u Kopačkom ritu odvijaju upravo kod sada obnovljenih dvoraca. Otvorenju je prisustvovala i ministrica Nataša Tramišak koja je naglasila kako je više od 80 milijuna kuna realizirano kroz pozive za prirodnu baštinu, a projekt Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš je svakako među najvećim vrijednostima.

Završena obnova i adaptacija dvorca Tikveš: Prošlog je tjedna svečano obilježeno otvaranje Prezentacijsko-edukacijskog centra
Share via
Copy link
Powered by Social Snap