Pretraga

Radovi na dvorcu Opeka su u punom jeku: Investicija vrijedna 43 milijuna kuna

A- A+

U Općini Vinica, u Varaždinskoj županiji, trenutno se izvode građevinski radovi na dvorcu Opeka. Jednom kad dvorac dobije novo ruho, tu će se smjestiti Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi. Ovaj projekt jučer su obišli župan Varaždinske županije Anđelko Stričaka i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Dvorac Opeka | foto: Varaždinska županija

Navedeni projekt se provodi  u tri programa, od kojih je se prvi odnosi na obnovu dvorca, a druga dva se tiču opremanja Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi te revitalizacije arboretuma. Investiciju je komentirao i sam župan.

– Riječ je o projektu koji se provodi u tri programa. Prvi se odnosi na rekonstrukciju i opremanje dvorca u vrijednosti od 43 milijuna kuna, od čega su gotovo 30 milijuna kuna sredstva iz europskih fondova, a ostatak dijele Varaždinska županija i ministarstvo. Drugi dio je uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi čija vrijednost je 49 milijuna kuna, u potpunosti financirano europskim novcem. Treći dio odnosi se na revitalizaciju samog Arboretuma koji je u pripremi, imamo spremnu svu dokumentaciju i čekamo raspisivanje natječaja, a vrijednost projekta je 50 milijuna kuna, rekao je župan Stričaka.

Dvorac Opeka | foto: Varaždinska županija

Izdvojeni članak

Raspisan natječaj za građevinske radove na obnovi dvorca Erdödy: Investicija obnove vrijedna 73.639.686  kuna

Ovaj projekt bi trebao podići sektor poljoprivrede na jedan viši nivo

Ministrica Tramišak naglasila je kako će obnovljen i rekonstruiran dvorac imati važan i kvalitetan sadržaj, a bit će poveznica sa Srednjom školom Arboretum Opeka i Regionalnim centrom u poljoprivredi. Osim srednjoškolaca, obnovljene prostore će koristiti i poljoprivredni proizvođači, cvjećari, medari  i vinari koji će moći predstaviti svoj rad i proizvode, ali će isto tako na ovom mjestu imati priliku steći nova znanja i vještine.

Obilazak dvorca Opeke | foto: Varaždinska županija

Inače, ovaj je barokni dvorac izgrađen u drugoj polovici 17. stoljeća, a prvi vlasnici su mu bili grofovi iz obitelji Keglević. Kasnije je, osim Keglevića, dvorac bio u vlasništvu i drugih grofovskih obitelji. Sredinom 19. stoljeća, dok je bio u rukama Bombellesa, počinje se s planskim osmišljavanjem i uređenjem parka u kojemu je zasađeno raznovrsno i egzotično bilje koje grof Marko Bombelles donosio sa svojih putovanja, pretvarajući tako park u pravi arboretum.

Radovi na dvorcu Opeka su u punom jeku: Investicija vrijedna 43 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap