Pretraga

Raspisan natječaj za građevinske radove na obnovi dvorca Erdödy: Investicija obnove vrijedna 73.639.686  kuna

A- A+

Uskoro će započeti radovi na obnovi dvorca Erdödy, najstarijeg  sačuvanog spomenika kulture u Jastrebarskom. Projekt obnove je vrijedan 73.140.000 kuna bez PDV-a, a po završetku radova, najmanje 80 posto površine dvorca će biti dostupno javnosti.

Dvorac Erdody | foto: Grad Jastrebarsko

I dok će 80 posto dvorca biti dostupno javnosti, 20 posto površine će se moći komercijalizirati. Nakon što se provede projekt obnove, u prizemlju će se nalaziti infopult, suvenirnica, prostori za udruge te ugostiteljski objekt, po čijoj je ponudi dvorac i ranije bio poznat. Na prvom katu će se smjestiti Gradska uprava, a za sadržaje povijesnog i etnografskog muzeja su predviđeni prostori sjevernog dijela drugog kata te potkrovlje u južnom dijelu. Prostori na trećem katu će se koristiti za različite sadržaje, između ostalog služit će i kao gradska vijećnica. A unutrašnje dvorište će biti središte za različita kulturno-zabavna zbivanja, piše lokalni.hr.

Izdvojeni članak

[FOTO] Bajkovit dvorac u neposrednoj blizini velikog ukrajinskog grada

Projekt obnove će se sufinancirati sredstvima Europske unije

Natječaj za radove na obnovi dvorca je raspisan 21. ožujka 2022. godine, nakon što je ishođena pravomoćna građevinska dozvola. Sama obnova i sanacija su kompleksne budući da je dvorac zapušten još od kraja osamdesetih godina kada je iz njega iseljen muzej. Bilo je i ranije nekih pokušaja sanacije dijelova dvorca, ali to nikada nije završeno.

Procjenjuje se da je ova investicija obnove i sanacije navedenog dvorca vrijedna 73.639.686  kuna, a sufinancirat će se i sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i to u iznosu od 49.503.626 kuna.

– Projekt obnove dvorca kompleksan je i dugotrajan. Sama administracija traje duže nego što bismo svi to htjeli, no s obzirom na znatna sredstva koja je za ovaj projekt osigurala Europska unija, očekivana je i detaljna procedura. S obzirom na okolnosti i poskupljenja na svim razinama koja pratimo iz dana u dan, porast će i vrijednost samih radova na dvorcu. Naravno da je to novi izazov, no na njega smo spremni. Došli  smo do povijesno važnog trenutka za obnovu našeg najvrjednijeg kulturnog zdanja i uložit ćemo maksimalan trud u realizaciju ovog projekta, kazao je je gradonačelnik Zvonimir Novosel za lokalni.hr.

Izdvojeni članak

[FOTO] Dvorac koji je jedna od najpoznatijih znamenitosti Švicarske

Prvo javljanje Radio Jaske iz dvorca  Erdödy

A iskreno zadovoljstvo i ponos zbog obnove je iskazao i Damir Severinac, prvi voditelj i spiker Radio Jaske. Ovaj radio je prvo službeno javljanje imao upravo iz dvorca Erdödy.

– Ovo je zasigurno jedna od najiščekivanijih i najvećih investicija u povijesti grada i zato je s velikim nestrpljenjem iščekujem. Znam da je put bio dug i nimalo lagan da se uopće približi ovaj dugo iščekivani dan, rekao je Severinac i istaknuo kako će obnova ovog impresivnog zdanja zasigurno pridonijeti  i daljnjem razvoju jaskanskog i kontinentalnog turizma, piše lokalni.hr.

Inače, fascinantni je dvorac izgradio ban Matija Gereb između 1483. i 1489. godine i od početka 16. stoljeća pa sve do 1922. dvorac je bio u posjedu plemićke obitelji Erdödy. Ovaj četverokutni dvor s dvije zaobljene kule bio je veoma važna utvrda u vrijeme turskih osvajanja, a tijekom povijesti je mnogo puta dograđivan. Danas je u Gradskom muzeju Jastrebarsko nekoliko prostorija posvećeno predmetima i namještaju iz dvorca.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap