Pretraga

Kupili Uljanik i ušli u proizvodne hale gdje ih je dočekao šok: Nestalo 850 tona čelika, šteta milijunska

A- A+

Kada su novi vlasnici propale Uljanik Strojogradnje ušli u proizvodne hale dočekao ih je itekakav šok. Iako su za svoja nova postrojenja zajednički uplatili preko 12 milijuna kuna, kupljena imovina nije ih dočekala pa sada traže naknadu milijunske štete za 850 tona nestalog čelika.

proizvodne hale

Proizvodna hala, ilustracija | foto: Unsplash

Pokretnu imovinu nekadašnje Uljanik Strojogradnje kupile su tvrtke Trgometal iz Žminja i Plazma tehnika iz Galižane.

Sredinom svibnja ove godine novi vlasnici propale Uljanik Strojogradnje uplaćuju iznos od 12,875 milijuna kuna kojim u svoje vlasništvo, kako tada misle, između ostalog uzimaju i 978 tona čelika. No, na ulasku u Uljanik dočekale su ih tek 134 tone.

Zbog stanja koje ih je dočekalo u trenutku primopredaje kupljene imovine tvrtke su odlučile tražiti naknadu štete.

Milijunska šteta

Nakon uvida u svoju imovinu novi vlasnici Uljanik Strojogradnje stečajnoj sutkinji Tijani Licul 15. lipnja upućuju podnesak u kojem navode uočenu razliku u tonaži čelika te predlažu da im se nadoknadi šteta u visini tržišne vrijednosti, a koja je u trenutku procjene iznosila 1,131 milijuna kuna.

No, kako navode iz Glasa Istre, vlasnici su ovih dana uputili drugi prijedlog u kojem odustaju od prijašnjeg zahtjeva tražeći da im se izvrši povrat onog dijela novca kojim je imovina plaćena.

Izdvojeni članak

U Uljaniku se ponovno gradi: Pulsko brodogradilište radni je dan, baš kao i nekad, započelo sirenom za radnike

– Iako je tržišna cijena predmetom materijala (limova) na današnji dan višestruko viša od procijenjene, te i kupci trpe štetu koja je realno veća od procijenjene, u cilju mirnog rješenja spora predlažemo da se kupcima izvrši povrat uplaćenog iznosa na ime nedostajućih pokretnina, odnosno 568.904 kune plus PDV, navodi se u podnesku objavljenom na oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Pazinu.

Ipak, konačnu odluku o zahtjevima Trgometala i Plazma tehnike donijet će vjerovnici društva, a prijedlog je da se točka uvrsti u dnevni red Skupštine zakazane za 30. srpnja. U slučaju da se zahtjev prihvati stečajna masa ostat će kraća za dodatnih 568 tisuća kuna što znači da će umjesto 10,3 milijuna kuna, koliko je uplata po ponudi iznosila kad se od nje “očisti” PDV, u stečajnoj masi od ove prodaje na koncu ostati 8,451 milijun kuna, dodaju iz Glasa Istre.

Kupili Uljanik i ušli u proizvodne hale gdje ih je dočekao šok: Nestalo 850 tona čelika, šteta milijunska
Share via
Copy link
Powered by Social Snap