Pretraga

Medved: Na području Sisačko-moslavačke županije do danas evidentiran 931 potres, odjavila se 2861 osoba

A- A+

Na 48. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministar Tomo Medved dao je izvještaj o trenutnim aktivnostima na potresom zahvaćenim područjima. U proteklom tjednu postavljeni novi kontejneri i mobilne kućice, a upućen je i zahtjev za 40 uredskih kontejnera za tijela državne uprave. Županiju napustilo skoro 3000 osoba.

vlada rh

Sjednica Vlade Republike Hrvatske | foto: Vlada RH

– Svjedoci smo da tlo na Banovini još uvijek podrhtava, započeo je ministar Tomo Medved.

Na području Sisačko-moslavačke županije do danas je evidentiran 931 potres, a njih 16 bilo je magnitude veće od 4,0 po Richteru. Vlada, navodi ministar Medved, i dalje radi na osiguravanju privremenog smještaja za lokalno stanovništvo. Za sad je postavljeno 1791 kontejnera i mobilnih kućica.

– U skladu s potrebama resornih ministarstava Ravnateljstvu za robne zalihe uputili smo zahtjev za nabavu 40 uredskih kontejnera za smještaj resornih tijela državne uprave na potresom pogođenom području, dodaje ministar.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izradilo je i lokalnim stožerima dostavilo Uputu o postupanju vezano za sadržaj elaborata postojećeg stanja, a kako bi stožeri temeljem elaborata mogli donijeti odluku o uklanjanju onih objekata koji su uništeni do mjere da prijete sigurnosti ljudi.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Ljudi za ljude pokazali gdje će živjeti oni kojima se zgrade uništene u potresu, reakcije podijeljene

20 tisuća dimnjaka za žurnu sanaciju

Definiran je postupovnik o načinu angažiranja i ugovaranja građevinskih firmi u procesu uklanjanja te definirano postupanje s objektima za koje neće biti moguće pribavljanje suglasnosti vlasnika.

– S obzirom na približno 20 tisuća dimnjaka koje je potrebno žurno sanirati kako bi se mogli koristiti pojedini objekti u kojima je samo dimnjak razlog za zabranu korištenja Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje će do kraja ovog tjedna objaviti Poziv za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka, dodaje ministar Medved.

Izdvojeni članak

Ovo su 24 odgovora na najčešća pitanja o obnovi nakon potresa

Županiju napustilo skoro 3000 osoba

Do sad su za uklanjanje prijavljena 523 objekta, od toga u Sisačko-moslavačkoj županiji 479, u Karlovačkoj 24 i u Zagrebačkoj županiji 20. Za obnovu je do sad zaprimljeno 4295 zahtjeva putem privremenih ureda Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, mobilnih ureda i digitalnog sustava e-Obnova. Danas i sutra mobilni uredi bit će prisutni na području grada Siska.

S potresom pogođenog područja evidentirana je 2861 osoba koja je napustila svoj dom, i to 1388 iz Petrinje, 1136 iz Siska, 177 osoba iz Gline i 160 iz ostalih mjesta. U provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja od planiranih 515 nezaposlenih osoba u mjeru javnih radova za sad je uključeno 385 osoba.

Izdvojeni članak

U funkciju stavljena najbrža aplikacija: Kreće predaja elektroničkih zahtjeva za obnovu

Nastavljaju se isplate financijskih pomoći za podmirenje osnovnih životnih potreba, a do sad je riješeno 36 500 zahtjeva za što je isplaćeno 95 milijuna kuna. Ministarstvo branitelja isplatilo je pomoći za 3400 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za što je utrošeno 11 milijuna kuna.

Evidentirano je 109 urušnih vrtača i 63 klizišta. Sanirano je 11,25 kilometara oštećenih nasipa. Na cijelom području Sisačko-moslavačke županije voda je ispravna.

Prijavljeno je 39 781 oštećenih objekata, a 33 544 objekta su pregledana. Crvenu oznaku dobilo je 4139 objekata, žutu 7286 i zelenu 22 119 objekata.

Izdvojeni članak

Stručnjaci otvoreno o opasnosti: Promjer najveće urušne vrtače i dalje je prijetnja stanovnicima Banovine

Copy link
Powered by Social Snap