Pretraga

Najčešća prezimena u Europi koja nose ime nekog zanata: Jedno je i ime super automobila

A- A+

Prezimena imaju različite etimologije, mi vam donosima prezimena koja su nastala po imenu nekog zanata. U Hrvatskoj je najpopularnije prezime Kovač, koje je naravno dobilo ime po nekome s vlastitom kovačnicom.

Europa | Screenshot/GoogleEarth

Najčešći zanati u Europi po kojima je nastalo prezime su upravo kovač (daleko na prvom mjestu), mlinar i farmer. Sve sivo na karti jesu razni nazivi za kovače na stranim jezicima, primjerice Smith (UK), Kowalski (Poljska), prezimena koja smo već sigurno čuli, upravo znače kovač. U Rusiji je od kovača nastalo prezime Kuznjecov. Zanimljivo je što je i jedna od najpoznatijih marki automobila upravo kovač, ali na talijanskom. Riječ je o Ferrariju.

Izdvojeni članak

Fotogalerija s Googlea Eartha: Najbolja urbana naselja

Drugi najpopularniji zanat u prezimenima je mlinar. Najčešće se pojavljuje u zemljama germanskih govornih područja. Naime, dobro poznato prezime Müller upravo to znači. Prezime Müller najčešće je u Njemačkoj i Švicarskoj, a Moller u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj. Španjolska je iznimka s romanskim jezikom u kojoj je po mlinaru nastalo prezime Molina.

Prezimena po farmerima su najčešća u Češkoj (Dvorak).

Copy link
Powered by Social Snap