Pretraga

Najviše volimo ispijati kave: Dolazi hladnije vrijeme, što će biti sa zatvorenim terasama?

A- A+

Ako smo išta naučili u proteklih godinu i pol, onda je to koliko volimo ispijati kave u kafićima. Teško je za reći je li u pitanju univerzalna stvar diljem svijeta ili samo nešto u čemu mi uživamo, ali istina je da su nam otvoreni kafići i terase falili najviše. Sva sreća, dosjetili su se ljudi i tome doskočiti.

Ilustracija terase, foto: Pexels; Huỳnh Đạt

Kada su se ponovno otvorile terase kafića, sjećamo se da vrijeme i nije bilo najpogodnije – možda je u teoriji trebalo biti toplije, ali u stvarnosti je bilo teško moguće prosjediti kavu, koliko god slojeva odjeće navukli na sebe. Poseban je problem predstavljala kiša, ili ustvari bilo koja vremenska prilika, osim one idealne.

I onda su se ugostitelji snašli i uveli koncept ‘zatvorene’ terase. Zatvorene terase su nas spasile, iako ih nije bilo svugdje. U jednom trenu se dogodilo već da se znalo gdje se ide kada je kiša, a gdje je najbolje sakriti se od bure ili nekog drugog ružnog vjetra. Ali, tih zatvorenih terasa prije nije bilo – što će s njima biti nakon pandemije?

Kako piše ArchDaily, riječ je o novom trendu koji je proizašao iz pandemije. Naravno, te terase su često vrlo dobro promišljene i opremljene klimom, grijalicama, televizijama, tepisima i svime nečime, sve kako bi dali osjećaj restorana, a da niste u restoranu. No, u kojem trenutku to prestaje biti terasa, a postaje samo zatvoreni prostor?

Još jedan od problema koji je donijela ova situacija jest ta što je širenjem terasa došlo do manjka prostora za pješake i prolaznike. Nerijetko su u pitanju i inače uski nogostupi ili jednostavno pretrpane ulice. Koliko vam se samo puta dogodilo da ste se skoro zabili u konobara dok je izlazio iz kafića s milijun čaša i šalica i išao ka terasi?

Izdvojeni članak

Grafit postao podsjetnik na važnost bitne navike u vrijeme pandemije

Neki gradovi, kao što su Seattle, New York City, Los Angeles, Boston, Tampa i Cincinnati, su počeli razmišljati o nekim trajnim mjerama za nove uvjete. Razmišljaju o dodatnim naplatama i uvođenjem regulativa sigurnosti, ali i dizajna. U svakom slučaju, većina se slaže da ovaj oblik terasa mora opstati. Je li idealno? Daleko od toga. Svi bismo voljeli povratak na staro.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap