Pretraga

Najviše volimo ispijati kave: Dolazi hladnije vrijeme, što će biti sa zatvorenim terasama?

A- A+

Ako smo išta naučili u proteklih godinu i pol, onda je to koliko volimo ispijati kave u kafićima. Teško je za reći je li u pitanju univerzalna stvar diljem svijeta ili samo nešto u čemu mi uživamo, ali istina je da su nam otvoreni kafići i terase falili najviše. Sva sreća, dosjetili su se ljudi i tome doskočiti.

Ilustracija terase, foto: Pexels; Huỳnh Đạt

Kada su se ponovno otvorile terase kafića, sjećamo se da vrijeme i nije bilo najpogodnije – možda je u teoriji trebalo biti toplije, ali u stvarnosti je bilo teško moguće prosjediti kavu, koliko god slojeva odjeće navukli na sebe. Poseban je problem predstavljala kiša, ili ustvari bilo koja vremenska prilika, osim one idealne.

I onda su se ugostitelji snašli i uveli koncept ‘zatvorene’ terase. Zatvorene terase su nas spasile, iako ih nije bilo svugdje. U jednom trenu se dogodilo već da se znalo gdje se ide kada je kiša, a gdje je najbolje sakriti se od bure ili nekog drugog ružnog vjetra. Ali, tih zatvorenih terasa prije nije bilo – što će s njima biti nakon pandemije?

Kako piše ArchDaily, riječ je o novom trendu koji je proizašao iz pandemije. Naravno, te terase su često vrlo dobro promišljene i opremljene klimom, grijalicama, televizijama, tepisima i svime nečime, sve kako bi dali osjećaj restorana, a da niste u restoranu. No, u kojem trenutku to prestaje biti terasa, a postaje samo zatvoreni prostor?

Još jedan od problema koji je donijela ova situacija jest ta što je širenjem terasa došlo do manjka prostora za pješake i prolaznike. Nerijetko su u pitanju i inače uski nogostupi ili jednostavno pretrpane ulice. Koliko vam se samo puta dogodilo da ste se skoro zabili u konobara dok je izlazio iz kafića s milijun čaša i šalica i išao ka terasi?

Izdvojeni članak

Grafit postao podsjetnik na važnost bitne navike u vrijeme pandemije

Neki gradovi, kao što su Seattle, New York City, Los Angeles, Boston, Tampa i Cincinnati, su počeli razmišljati o nekim trajnim mjerama za nove uvjete. Razmišljaju o dodatnim naplatama i uvođenjem regulativa sigurnosti, ali i dizajna. U svakom slučaju, većina se slaže da ovaj oblik terasa mora opstati. Je li idealno? Daleko od toga. Svi bismo voljeli povratak na staro.

Najviše volimo ispijati kave: Dolazi hladnije vrijeme, što će biti sa zatvorenim terasama?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap