Pretraga

U potrazi ste za savršenim teglama za biljke? Brend BAČVA je ono što trebate

A- A+

BAČVA je novi zeleni brend nastao iz ljubavi prema okolišu i dizajnu, a čine ga Luka, maestro ručne izrade Bačvi i Nera, kreativni um iza dizajnerskih ideja. Svrha ovog obiteljskog brenda je smanjiti količine otpada na način da ga se ponovno iskoristi i pokazati da rezultat toga može biti izrazito estetski privlačan. Njihov fokus su trenutno otpadne metalne bačve, najčešće od nafte, koje prenamjenjuju u nove unikatne, personalizirane i funkcionalne proizvode.

Luka i Nera / foto: www.bacva.hr

– Mi smo mladi obiteljski ljudi, zaljubljenici u lijepo, i spoj dva različita svijeta: kreative – dizajna i inženjerstva, kažu nam Luka i Nera koji su iskoristili nusprodukt nafte i naftne industrije, najvećih zagađivača danas, i posadili prirodu u njega, doslovno.

Trenutno je njihov glavni proizvod unikatna, personalizirana i funkcionalna posuda za biljke koja je dostupna u šest različitih veličina i sadrži integrirani sustav drenaže s odvodom te dodacima.

– Omogućili smo da se odabirom boje i dodataka BAČVA može personalizirati i time uklopiti u razne prostore. Dodaci poput ručki ili kotačića dodatno podižu razinu funkcionalnosti samog proizvoda, dodaju naši sugovornici koji nisu stali samo na ovom proizvodu. Trenutno razvijaju i pripremaju nove, također iz otpadnih metalnih bačvi, ali o tome drugom prilikom.

BAČVA bačve / foto: Instagram

Po čemu su BAČVA bačve tako posebne, zanimalo nas je.

– Najposebniji dio BAČVE je zapravo njena “zelena” ekološki pozitivna komponenta. Trudimo se tog načela držati kroz kompletan proizvodni proces i zbog toga koristimo minimalno kemije i kemijskih preparata u pripremi. Za obradu oštećenih dijelova i skidanje stare boje koristimo isključivo mehaničke postupke koji su dugotrajniji, ali ekološki prihvatljiviji. Isto tako, želimo ponosno stati iza svog proizvoda i iz tog razloga koristimo izrazito kvalitetne materijale u proizvodnji, npr. dvokomponentne eco-poxy boje sa svojstvima protiv hrđanja i habanja za čim dugovječniji proizvod. Drenažni sustav privlači najviše interesa kod BAČVE. On je sastavni dio nje i napravljen od pocinčane čelične konstrukcije, čeličnog perforiranog lima te vodopropusne folije. Osigurava potrebne uvijete za biljke i onemogućuje biljkama da budu natopljene u vodi što dovodi do truljenja njihovog korijena i umiranja biljke, detaljno su nam objasnili naši sugovornici.

BAČVA bačve / foto: Instagram

BAČVA bačve / foto: Instagram

Kakav tip kupaca obično kupuje vaše proizvode i u kakvim ih interijerima i eksterijerima možemo naći, bilo je naše sljedeće pitanje.

– Do sad su najveći interes pokazali arhitekti, dizajneri interijera i osobe koje imaju estetski i ekološki senzibilitet. Vjerujemo da će naši kupci biti raznolikijeg profila kada postanemo fizički prisutni u cvjetnim centrima, a to će biti vrlo brzo. S obzirom na to da je Bačva personaliziran proizvod uklapa se odlično u razne stilove pa ju često možete naći u skandinavskim, industrial, modernim i rustikalnim interijerima i eksterijerima, kažu nam Luka i Nera.

Izdvojeni članak

Želite biti drugačiji? Tražite vrhunski namještaj po vašoj viziji? Onda se trebate obratiti ŠvasART dvojcu

Odakle ljubav prema biljkama, minimalizmu i okolišu, bilo je naše posljednje pitanje.

– To je odlično pitanje na aktualnu temu koja sve više postaje trendovski obojena. Pokušat ćemo sažeti kako je kod nas kronološki tekao slijed razmišljanja. U jednom trenutku života smo shvatili da nam fali boravak u prirodi i primijetili smo koliko nam pomaže prisustvo manjih biljaka u stanu. S obzirom na stil života odlučili smo osim češćih boravaka na svježem zraku posaditi veće biljne vrste u našem domu kako bi potaknuli mentalno i fizičko zdravlje obitelji. Kada smo se trebali odlučiti za cvjetnjake nismo nalazili ono što tražimo. Tada je počelo razmišljanje o rješenju i prionuli smo našoj čestoj metodi “uradi sam”. Oduvijek smo voljeli samostalno izrađivati stvari po stanu, u tom procesu čovjek postane kreativan i od malo nauči napraviti puno, valjda je iz tog razlog ideja Bačve našla put do nas, pričaju naši sugovornici.

BAČVA u preuređenom zagrebačkom kinu Urania / foto: Dnevna doza biljaka

Luka i Nera smatraju da čovjek nije neprijatelj prirode i da njegov tehnološki napredak ne mora biti na uštrb nje te da korištenjem manje invazivnih metoda i kvalitetnijih materijala možemo lokalno biti djelotvorni.

BAČVA u preuređenom zagrebačkom kinu Urania / foto: Dnevna doza biljaka

– Čovjek je došao do faze kada svoja znanja i povijesne lekcije može iskoristiti za osviješteno djelovanje i dobrobit zajednice, ne gledajući samo vlastitu korist. S tim stavom smo pristupili ovoj priči, gdje smo potrebu da stvorimo nešto novo išli iskoristiti kao priliku da pomognemo korisniku i okolišu. S obzirom da smo u geometriji bačve vidjeli jednostavnost i velike mogućnosti daljnjeg unaprjeđenja u smjeru proizvoda kakvog tražimo, odlučili smo joj dati šansu. Brzo smo shvatili da imamo win – win – win ideju koja u svim pravcima nudi rješenja na postojeće probleme. Svidjelo nam se što možemo kupcu  osigurati dva važna elementa: personalizirano rješenje za prostor i paralelno uključivanje u zbrinjavanje otpada. Sljedeća jednako važna komponenta je čelični drenažni sustav kojim osiguravamo korisniku bezbrižnije njegovanje biljke u vanjskom i unutarnjem prostoru. Time smo htjeli zbrinuti zelene ljubimce na najbolji mogući način i premostiti strah ili neznanje koji ljudi imaju prema sadnji i održavanju. Nadamo se da smo u ovom podužem odgovoru uspjeli zaokružiti ovih nekoliko širokih tema, završavaju naši sugovornici.

Copy link
Powered by Social Snap