Pretraga

Nove odluke Ministarstva o energetskom pregledu zgrada: Evo kako saznati učinkovitost i potrošnju objekta

A- A+

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donio je Odluku o Metodologiji provođenja energetskog pregleda zgrada 2021. Metodologija definira koncept i provedbene korake energetskog pregleda, način prikupljanja potrebnih ulaznih podataka, način provođenja analiza i proračuna te izgled i sadržaj završnog Izvješća o provedenom energetskom pregledu.

energetski pregled zgrada

Energetski pregled zgrada, ilustracija | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Odluka o novoj Metodologiji provođenja energetskog pregleda zgrada donesena je temeljem Pravilnika o energetskom pregledu zgrada, a na snagu je stupila 01. srpnja.

Novom Metodologijom energetskog pregleda zgrada Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine utvrdilo je provedbu energetskih pregleda propisanim Pravilnikom o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju.

Pravilnikom se uređuju zakonske obveze i zahtjevi za provedbu energetskog pregleda zgrada te obveze i postupak energetskog certificiranja.

Izmjene u Pravilniku

Osim Metodologije energetskog pregleda zgrada 2021. s 01. srpnja na snagu su stupile i izmjene i dopune Pravilnika o  o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju, a koje se odnose na prvi članak Pravilnika.

Izmjene se odnose na primjenu odredbi članka 18. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju vezano na sadržaj Izvješća o provedenom redovitom pregledu sustava grijanja i sustava hlađenja ili klimatizacije zgrade, te članka 22. vezano na Priloge 2, 3 i 4.

Izdvojeni članak

Katar dobiva plutajući hotel: Rotirat će se kako bi proizvodio električnu energiju

Što podrazumijeva energetski pregled zgrade?

Nova Metodologija provođenja energetskog pregleda zgrada za 2021. godinu na snagu je stupila jučerašnjim danom, 01. srpnja, a donosi više od 440 stranica na kojima su detaljno objašnjeni svi koraci energetskog pregleda zgrada, ali i navedeni primjeri poput bilance potrošnje i troškova električne energije.

– Energetski je pregled zgrade ključan i nezaobilazan korak u analizi učinkovitosti potrošnje energije, energenata i vode, kontroli potrošnje i smanjenja troškova i potrošnje energije, energenata i vode u zgradama, navodi Metodologija. Pregled podrazumijeva analizu tehničkih i energetskih svojstava zgrade i analizu svih tehničkih sustava u zgradi koji troše energiju i vodu s ciljem utvrđivanja učinkovitosti i, odnosno ili neučinkovitosti potrošnje energije, energenata i vode te donošenja zaključaka i preporuka za poboljšanje energetske učinkovitosti.

Dio svakog energetskog pregleda zgrada je i identificiranje mjera za povećanje energetske učinkovitosti kod postojećih zgrada, odnosno preporuka za korištenje zgrade vezano na ispunjenje temeljnog zahtjeva za građevinu gospodarenja energijom i očuvanja topline kod novih zgrada. Energetski pregled zgrade može uključivati pregled cijele zgrade ili samo energetski pregled dijela odnosno dijelova zgrade, to jest samostalne uporabne cjeline poput stana u stambenoj zgradi.

energetski pregled zgrada

Tijek energetskog pregleda zgrada | foto: Metodologija energetskog pregleda zgrada 2021

Osnovni cilj energetskog pregleda zgrade je, prikupljanjem i obradom podataka o zgradi i svim tehničkim sustavima u zgradi, utvrditi energetska svojstava s obzirom na:

  • građevinske karakteristike u smislu toplinske zaštite i potrošnje energije,
  • energetska svojstva sustava za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju,
  • energetska svojstva sustava za pripremu potrošne tople vode,
  • energetska svojstva sustava potrošnje električne energije,
  • energetska svojstva sustava potrošnje pitke i sanitarne vode,
  • energetska svojstva pojedinih grupa trošila i ostalih tehničkih sustava u zgradi,
  • način korištenja zgrade i u njoj ugrađenih energetskih sustava i sustava potrošnje vode.
Izdvojeni članak

Arhitektura budućnosti danas: Rotirajući neboder koji proizvodi električnu energiju

Kroz Metodologiju energetskog pregleda zgrada 2021. prije svega će se razlikovati nove i postojeće zgrade, a poseban osvrt dat će se na stambene zgrade, nestambene zgrade, samostalne uporabne cjeline stambene namjene i samostalne uporabne cjeline nestambene namjene.

Svrha energetskog pregleda je:

  • analiza stanja i mogućnosti primjene mjera poboljšanja energetskih svojstava zgrade i poboljšanja energetske učinkovitosti u skladu s realnim uvjetima eksploatacije i uporabe zgrade,
  • prikupljanje svih potrebnih podataka i informacija o zgradama za provođenje postupka energetskog certificiranja zgrade i određivanja energetskog razreda zgrade u propisanim referentnim klimatskim podacima prema Algoritmu.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Nove odluke Ministarstva o energetskom pregledu zgrada: Evo kako saznati učinkovitost i potrošnju objekta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap