Pretraga

Od inovacija do borbe protiv klimatskih promjena: Bosch Hrvatska bilježi rast unatoč pandemiji

A- A+

Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologije i usluga, završio je fiskalnu 2020. godinu s konsolidiranom prodajom od 471 milijuna HRK (62,9 milijuna eura) u Hrvatskoj, bilježeći time zdrav rast od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu. 

Foto: Bosch

– Unatoč svim izazovima koje je 2020. godina donijela sa sobom, bilježimo povećanje prodaje i na to smo izuzetno ponosni. To je prije svega rezultat dugogodišnjeg ulaganja u razvoj tržišta, širenje mreže poslovnih partnera, prepoznavanje novih prilika, a sve to ne bi bilo moguće bez iznimno profesionalnog i motiviranog lokalnog tima, izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch za Hrvatsku i Sloveniju. Broj zaposlenih na dan 31. prosinca 2020. godine u tvrtki Bosch u Hrvatskoj bio je oko 65. 

Za ovu poslovnu godinu Bosch Hrvatska prognozira rast, no ipak nešto sporiji, a sve zbog svjetske pandemije koronavirusa koja je jako utjecala na cjelokupno gospodarstvo i tržište.

– Kao svugdje u svijetu, i u Hrvatskoj očekujemo da će ova godina donijeti osim teškoća i niz novih prilika. Na tim prilikama i dobrim temeljima koje smo gradili sve ove godine, počivaju naša očekivanja u smjeru daljnjeg uspješnog poslovanja i za ovu godinu. Nastavljamo obogaćivati lokalno tržište novim, inovativnim tehnologijama koji naš život čine kvalitetnijim i sigurnijim, izjavila je Kudrić.

Razvoj Boschevih poslovnih područja: stabilan razvoj u svim Boschevim poslovnim područjima unatoč koronakrizi

Poslovno područje Rješenja za mobilnost u Hrvatskoj zabilježio je postojan razvoj. Nastavljen je niz sponzorstava i suradnji u svrhu promocije Bosch Car servisne mreže. Bosch Hrvatska brzo se prilagodila situaciji s koronavirusom pa je tako uvedena online tehnička edukacija na temu ESI[tronic] 2.0 online i Common Rail sustavi Bosch.

U 2020. Bosch je obilježio i 25 godina poslovne suradnje s nekoliko partnera, isto toliko godina napunio je ESP sustav, dok je Bosch filter za gorivo proslavio čak 90 godina postojanja. Ove godine, predstavljena je i najnovija generacija svjećica naziva EVO svjećica, a uveden je i KTS 250 Bosch dijagnostički tester s pristupom najmodernijim dijagnostičkim protokolima i tehnologijama. Ujedno su predstavljene i dvije nove web stranice, Bosch Car Service i Bosch Automotive Aftermarket. 

Izdvojeni članak

Hrvatski arhitekt upozorava: Tehnološke kompanije će nam ukrasti gradove

Nova platforma za automatizaciju

U području Industrijska rješenja razvoj je bio u skladu s razvojem tržišta, a treba istaknuti da je u 2020. predstavljena nova CtrlX Automation platforma koja nudi sve potrebne module za cjelovita rješenja za automatizaciju. Funkcije sustava precizno su koordinirane i zahvaljujući apsolutnoj otvorenosti sustava, mogu se proširiti aplikacijama, hardverom i softverom nezavisnih dobavljača. Isto tako, postavljene su automatizirane proizvodne linije u nekoliko novih proizvodnih pogona. 

Poslovno područje Potrošačka roba zabilježio je zdrav rast. Jedna od glavnih inovacija 2020.  bila je nova PROCORE tehnologija ćelija akumulatora kao i novi BITURBO alati, a kao najistaknutiji je prvi Bosch-ev akumulatorski SDS MAX čekić (GBH 18V-45 C). Akumulatorski alati prisutni su u sve više kućanstava i trend korištenja nastavlja rasti, a prepoznati su jer se u njih korisnici mogu pouzdati, sigurni su, imaju više snage te se mogu dulje koristiti. Bosch je isto tako razvio karbidnu tehnologiju koja spaja formulu jednog od najtvrđih metala na svijetu s priborom za električne aparate te predstavlja novi način rada, izdržljiviji i spreman za najzahtjevnije primjene.  

Bosch Energetska i Graditeljska tehnologija zabilježio je postojan razvoj zahvaljujući timu stručnjaka koji pružaju precizna, inovativna i pouzdana tehnička rješenja. Kada je energetska tehnologija u pitanju određen je jasan smjer za budućnost, a to je elektrifikacija grijanja jer električne primjene postaju sve važnije za tehnologiju grijanja i klimatizacije u tehnološkom procesu obzirom da učinkovito mogu pretvarati energiju.

Zbog velikih ulaganja u 2020. zabilježeno je 22,5 posto više dizalica topline diljem EU. Kada govorimo o proizvodima, uspjehu su prije svega doprinijeli trend elektrifikacije i širenje poslovanja s klimatizacijskim uređajima i dizalicama topline. S inovativnim proizvodima unaprijeđena je energetska tranzicija u građevinarskom sektoru.

COVID rješenja

U odjelu Graditeljskih tehnologija PRAESENSA postaje novi standard u sustavima za javno obraćanje i glasovnog alarma koji će osigurati visoku kvalitetu zvuka za glazbu/poruke, a kontrolira se putem intuitivnog grafičkog korisničkog sučelja. Treba istaknuti još i INTEOX kao prvu potpuno otvorenu platformu za kameru kojoj je cilj napraviti revoluciju u industriji sigurnosti razvoj aplikacije specifične za korisnika prema njegovim stvarnim potrebama. Bosch sigurnosni sustavi razvili su i specifična COVID rješenja koja uključuju: remote portal za održavanje sustava, sustav za brojanje ljudi i održavanje socijalne distance, beskontaktna kontrola pristupa, sustavi za održavanje sastanaka na daljinu, detekcija topline ljudske kože te vanjska rješenja za ugostiteljske objekte.

Bosch Hrvatska i u 2020. sudjeluje u brojnim aktivnostima  u sklopu korporativne društvene odgovornosti

Protekla godina bila je izazovna za sve, a u Hrvatskoj su se stanovnici borili ne samo s pandemijom koronavirusa, već i s dva velika potresa, onaj u ožujku u Zagrebu, te drugi još razorniji, krajem godine koji se dogodio na području Banovine, a zbog koje su mnogi ostalih bez svojih domova.

Bosch Hrvatska u oba je slučaja odmah reagirala te pružila potrebnu pomoć. Tako je zagrebačkim vatrogascima donirano preko 110.000 kuna vrijedna oprema za sanaciju posljedica potresa, dok su u Banovinu poslala dva u potpunosti opremljena stambena kontejnera za dvije obitelji, preko stotinu grijalica te više paketa alata za sanaciju štete i uklanjanje građevinskog materijala, a planirana je i donacija za školu u Petrinji. Jedna od temeljnih vrijednosti tvrtke doprinos su društvu u kojem žive i rade i zato ni u jednom trenutku  uključenost nije bila upitna. 

Na području društveno odgovornog poslovanja, Bosch Hrvatska je sudjelovala u nizu projekata. Tako je 2020-te bila partner ekspedicije ‘Kronike globalnog zatopljenja’, putopisa koji surovo vraća u realnost i jasno ukazuje na potrebu zaštite okoliša. Nadalje, Bosch Hrvatska je sudjelovala kao partner i na projektu ‘Blago jadranskog podmorja’ kojim se promovira zaštita mora za buduće naraštaje.

Grupa Bosch: prognoza za 2021. i dugoročni strateški smjer 

Grupa Bosch ostvarila je pozitivan rezultat 2020. usprkos pandemiji koronavirusa i uspješno je započela prvo tromjesečje 2021. godine.

– Bosch je dobro prošao kroz prvu godinu pandemije koronavirusa, izjavio je dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH. Međutim, očekuje se da će i ova godina biti izazovna za društvo, prije svega zbog postojećih rizika povezanih s pandemijom. Kako bi razvilo nove poslovne prilike na temelju dubokih tehnoloških i ekoloških promjena koje su trenutačno u tijeku, društvo Bosch kombinira internet stvari (IoT) s umjetnom inteligencijom (AI) te se usredotočuje na elektromobilnost.

– Jedni smo od pobjednika u prijelazu na elektromobilnost i znatno širimo svoje softversko poslovanje tako što počinjemo uvoditi umjetnu inteligenciju, izjavio je Denner.

Borba protiv klimatskih promjena

Globalni napori u borbi protiv klimatskih promjena dovode do veće elektrifikacije i raširenije uporabe zelenog vodika. Elektrifikacija društvu Bosch omogućuje nove prilike u nekoliko poslovnih područja, jer su potrebna rješenja za električnu vožnju u automobilima, ali i za električno grijanje u zgradama. U tehnologiji pogonskih sklopova elektromobilnost se nameće kao jedna od Boschevih temeljnih djelatnosti. Gorive ćelije pretvaraju vodik u električnu energiju, a Bosch razvija i stacionarna i mobilna rješenja za gorive ćelije. Od 2021. do 2024. Bosch planira uložiti milijardu eura u tehnologiju gorivih ćelija.

Bosch nastavlja s vlastitim ciljevima klimatskog djelovanja prema planu te je ostvario velik iskorak u pogledu klimatski neutralnog statusa na više od 400 svojih lokacija u cijelom svijetu u proljeće 2020. godine. Klimatska neutralnost već je potvrđena nezavisnim ispitivanjem. Slijedom toga, Bosch je prvo svjetsko industrijsko društvo na čijim je lokacijama potpuno smanjen ugljični otisak – što uključuje lokaciju u Hrvatskoj. Cilj je društva Bosch također do 2030. smanjiti emisije CO2 za 15 posto u odnosu na razinu iz 2018. godine u cijelom lancu vrijednosti, od dobavljača do kupaca – što odgovara smanjenju od 67 milijuna metričkih tona emisije ugljičnog dioksida. 

Od inovacija do borbe protiv klimatskih promjena: Bosch Hrvatska bilježi rast unatoč pandemiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap