Pretraga

Hrvatski arhitekt upozorava: Tehnološke kompanije će nam ukrasti gradove

A- A+

Hrvatska ima još jednog predstavnika na ovogodišnjem izdanju Venecijanskog bijenala, koji će se održati od 22. svibnja do 21. studenoga. Uz tim koji predvodi Idis Turato s projektom »Togetherness/Togetherless«, imamo i arhitekta Lovru Končara-Gamulina.

Foto: Matica hrvatska; BIENNALE ARCHITETTURA 2021

Ovaj doktorand na Technische Universität Wien i istraživač u Centre for Global Architecture, član je autorskog tima Petera Mörtenböcka i Helge Mooshammera čiji je projekt »Platform Austria«. Pod temom »Kako ćemo živjeti zajedno?«, projekt ispituje prostorne te društvene implikacije ispreplitanja digitalnih platformi i tehnoloških kompanija s gradovima u kojima živimo.

Lovro Končar-Gamulin kaže kako je tema kojom se bavi potpuno nova – platform urbanism. Za Jutarnji list otkrio je kako on i njegovi kolege ukazuju već neko vrijeme na činjenicu da arhitekti već dugo ne vode glavnu riječ kada su u pitanju vizije budućnosti gradova već digitalne platforme tehnoloških kompanija.

Pristaju da ih se “prati”

– Google u nekoliko svjetskih gradova projektira takozvane pametne četvrti gdje ljudima, među ostalim, garantiraju brži internet i niz sličnih usluga. No, njihovi stanovnici pristaju da ih se na neki način “prati”. Uber se planira ubaciti u javni prijevoz. Facebook već kreće u gradnju niskobudžetnih zgrada. Najkonkretniji je primjer Apple, iz kojeg već brendiraju čitave trgove. Preuzimaju kontrolu nad javnim prostorom i nevjerojatno je da im se to uistinu dopušta. Primjeri su Apple na Petoj aveniji u New Yorku ili Apple Piazzi Liberta u Milanu, gdje oni sami postavljaju elemente urbane opreme. Naša je želja podići svijest ljudi o toj pojavi jer nam se čini da je to što se događa za mnoge ljude još neopipljivo. Mnogi još ove platforme vide samo u mobitelima, a ne u urbanom prostoru, gdje su one itekako aktivne.

Izdvojeni članak

Ovogodišnje izdanje venecijanskog bijenala arhitekture bavi se pitanjem ‘Kako ćemo živjeti zajedno’

Pitanje javnog prostora

Važno je pitanje tko će u budućnosti biti vlasnik javnog prostora, hoće li se privatnim interesima omogućiti da se tako infiltriraju u javne trgove, kako i koliko žele. Sve te kompanije, iako obećavaju demokraciju, ustrojene kao autoritarne. Amazon ima zaposlenih više od milijun ljudi, no njih nekolicina odlučuje o budućnosti tvrtke, istaknuo je mladi arhitekt.

Za Jutarnji list je otkrio i kako se navedenim temama bavi i u svom doktoratu, točnije, tezom da će se digitalni i fizički prostor preklapati, što se već događa preko platformi za proširenu stvarnost.

Hrvatski arhitekt upozorava: Tehnološke kompanije će nam ukrasti gradove
Share via
Copy link
Powered by Social Snap