Pretraga

Ovaj hrvatski grad će uskoro imati obnovljeni kolodvor: Radovi vrijedni oko 4 milijuna eura

A- A+

Privode se kraju radovi na obnovi glavne zgrade osječkog Željezničkog kolodvora vrijedni oko četiri milijuna eura, a očekuje se kako će završiti tijekom lipnja ove godine. Riječ je o zgradi izgrađenoj 1870. godine koja pripada zaštićenoj kulturnoj baštini.

Osječki željeznički kolodvor

Osječki željeznički kolodvor, foto: Grad Osijek

Radove su u četvrtak obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić sa suradnicima. Kako je u pitanju zaštićena kulturna baština, u obnovu je morao biti uključen Konzervatorski odjel u Osijeku, podsjetio je voditelj projekta obnove Tomo Dubovečak.

– Zgradu smo zatekli u dosta lošem stanju. Prema zahtjevu konzervatora vanjski izgled zgrade morao je biti vraćen u izvorno stanje, dok je interijer zgrade obnovom prilagođen službenim potrebama HŽ-a i potrebama putnika, rekao je Duboveček i objasnio kako obnova, uz pročelja i interijer, uključuje i nove instalacije te nove obloge podova i zidova.

Zadovoljstvo dinamikom radova i cjelokupnom obnovom izrazili su gradonačelnik Radić i župan Anušić, ocijenivši projekt izuzetno bitnim jer je zgrada kolodvora prvi susret s gradom i županijom.

Izdvojeni članak

Bliži se kraju izgradnja prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku: Projekt vrijedan 8,7 milijuna eura

– Do sada smo imali zgradu u derutnom stanju koja ne priliči gradu poput Osijeka. Za putnike koji u Osijek dolaze vlakom prvi vizualni dojam grada upravo je zgrada Željezničkog kolodvora i zato je izuzetno bitno da nije derutna, već nova, lijepa i funkcionalna, poručio je gradonačelnik Radić.

Podsjetio je kako je nedavno u suradnji s HŽ-om realiziran projekt pružnog prijelaza u Josipovcu, što je riješilo dugogodišnji prometni problem tamošnjih stanovnika. Dodao je i kako su na području Osijeka u tijeku veliki prometni infrastrukturni projekti. Istaknuo je izgradnju podvožnjaka u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića, modernizaciju tramvajske infrastrukture i proširenje putničkog terminala u Zračnoj luci Osijek.

Veliki infrastrukturni projekti

– Također ide izgradnja terminala za rasute terete u riječnoj Luci Osijek, a pri kraju je i faza ceste Osijek-Aljmaš koja prolazi kroz Nemetin i Sarvaš. Uskoro ćemo najaviti veliki projekt denivelacije kružnog toka na obilaznici, koja je također u rekonstrukciji kod čvora Frigis. Dobra prometna povezanost i dobra prometna infrastruktura preduvjeti su za razvoj gospodarstva,  napomenuo je gradonačelnik.

Istaknuo je i kako Osijek bilježi rekordne gospodarske rezultate, odnosno najveću zaposlenost i rekordnu nisku nezaposlenost u posljednjih 10 godina. Župan Anušić je rekao kako je ovo vrlo bitan projekt za Osijek i Osječko-baranjsku županiju, kao i za sve putnike koji se koriste željeznicom – prvenstveno zbog uređenja i funkcionalnosti objekta koji je bio u zaista derutnom stanju i kojem je obnova bila potrebna.

Izdvojeni članak

U Osijeku se gradi druga najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj: Investicija teška 1,7 milijuna eura

– Uz taj projekt, završava i projekt u Laslovu gdje se rade novi kolosijeci i peroni, što će olakšati i ubrzati komunikaciju vlakova između Osijeka i Vinkovaca te drugih destinacija na tom pravcu, kazao je župan.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić istaknuo je kako je na području OBŽ u tijeku realizacija mnogobrojnih projekata, također ističući završetak izgradnje kolodvorske zgrade i pothodnika Laslovo-Korođ, ali i modernizaciju devet željezničko cestovnih prijelaza. Dodao je kako je u pripremi i dokumentacija za prilagodbu Schengenu kolodvora u Erdutu te da je u tijeku i projektiranje dionice Okučani-Vinkovci, što se direktno tiče i Osijeka.

Copy link
Powered by Social Snap