Pretraga

Bliži se kraju izgradnja prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku: Projekt vrijedan 8,7 milijuna eura

A- A+

U tijeku su završni radovi na izgradnji prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku. U pitanju je strateški projekt vrijedan 8,69 milijuna eura, koji se većinski financira iz EU fondova. Izgradnja je počela u srpnju prošle godine, a centar bi se trebao otvoriti već u travnju ove godine.

Gospodarski centar u Osijeku

Gospodarski centar u Osijeku, foto: Grad Osijek

Završne radove na izgradnji prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku u utorak su sa suradnicima obišli zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te saborska zastupnica Nataša Tramišak. Riječ je o strateškom projektu vrijednom 8,69 milijuna eura koji se realizira uz financijsku podršku iz EU fondova (70,56 posto) i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU (14,72 posto), kao i ITU mehanizma Grada Osijeka koji je, kao partner, ustupio i zemljište.

– Projekt Gospodarskog centra provodi se dvije godine, uskoro će biti završen i vrlo vjerojatno otvoren već ovog travnja, kada će u novom sajamskom prostoru biti održan ovogodišnji Osječki proljetni sajam, rekao je župan Ivan Anušić dodajući kako je osnovni cilj projekta razvoj gospodarstva na području županije, ali i istoka Hrvatske.

Župan je izvijestio i kako je nakon završetka prve faze planirana i druga faza u kojoj će se izgraditi poslovni toranj te zatvorene hale, ali i da već ovaj izgrađeni objekt, s gotovo 5.000 m2 zatvorenog prostora, pruža priliku organiziranja različitih sajmova i drugih gospodarskih aktivnosti.

– Osječko-baranjska županija preuzima odgovornost i vođenje ovog objekta što znači da tvrtka Osječki sajam prelazi u tvrtku Gospodarski centar Osječko-baranjske županije u kojoj će se nastaviti razvijati dosadašnje aktivnosti, s naglaskom na njihovu nadogradnju i obogaćivanje dodatnim sadržajima, kazao je župan.

Izdvojeni članak

U Osijeku se gradi druga najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj: Investicija teška 1,7 milijuna eura

Županija je vodeći partner

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo ovim impresivnim zdanjem te zahvalio Osječko-baranjskoj županiji na inicijativi i vođenju projekta. Rekao je kako rade zajedno – Županija je vodeći partner, a Grad Osijek partner u projektu.

– Županija je preuzela i odgovornost za tvrtku Osječki sajam te će se svi budući sajmovi u Osijeku odvijati na ovom prostoru pod upravom i koordinacijom Osječko-baranjske županije, a Grad Osijek i tu ostaje pouzdan partner. Ovaj objekt doprinijet će osnaženju gospodarstva na području grada Osijeka, cijele Osječko-baranjske županije i šire jer će i sam ovakav prostor te kvalitetna infrastruktura sigurno privući nove sajamske manifestacije i događaje, rekao je zamjenik Vulin.

Saborska zastupnica Nataša Tramišak naglasila je važnost ovog projekta ističući kako je riječ o novom sajamskom prostoru na kojemu će se prezentirati ne samo postojeće gospodarstvo, prilike i resursi nego i stvarati uvjeti za dolazak novih gospodarstvenika na područje Osječko-baranjske županije.

Izdvojeni članak

Gradi se terminal za pretovar rasutih tereta u riječnoj luci Osijek: Osigurano 160,5 milijuna kuna

Reprezentativan i respektabilan prostor

– Konačno je stvoren jedan reprezentativan i respektabilan prostor, a vjerujem da će nastavak projekta i realizacija druge faze pokazati da grad Osijek može biti gospodarski predvodnik ne samo Osječko-baranjske županije, što već je, već i šireg prostora, poručila je Tramišak.

Izgradnja Zgrade 1. Gospodarskog centra (multifunkcionalnog objekta predviđenog za sajmove, konferencije, kongrese i ostale poslovne događaje s mogućnošću prilagodbe veličini i zahtjevima događanja, ukupne bruto površine 4.989 m2) počela je u srpnju prošle godine na tzv. S cesti na prostoru Južne gospodarske zone.

Projektirana je na načelu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na načelu gotovo nulte energije u zgradama. Objekt će imati dvije etaže. Sam će izložbeni prostor biti smješten u prizemlju, a uz njega se također nalaze četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije te druge događaje i popratne aktivnosti. Kat je namijenjen za uredske prostore.

Copy link
Powered by Social Snap