Pretraga

Ovaj hrvatski grad osluškuje potrebe mladih: Moći će kupiti zemljišta za 20 posto cijene

A- A+

Varaždin i Varaždinska županija vrlo su poželjni dijelovi Hrvatske za život. Županija je 2023. jedna od rijetkih zabilježila porast prometa nekretnina, što je tržište popratilo višim cijenama. Mladima nije jednostavno priuštiti si nekretninu, a izgradnjom prvih POS stanova u Hrvatskoj prije 25 godina, Varaždin je pokazao senzibilitet za muke stambenog pitanja građana. Otada, u Varaždinu se nastavilo graditi, a za novu POS zgradu pristiglo je 850 prijava, no neki mladi radije bi kupili zemljište. Grad je ovaj tjedan objavio poziv za povoljniju prodaju zemljišta te su naveli kriterije kojima će građani zemljišta moći kupiti i do 80 posto jeftinije.

Varaždin, parcele | foto: Grad Varaždin

Podaci pokazuju kako je Varaždin vrlo poželjno mjesto za život u Hrvatskoj. Upravo u ovom gradu, i u Varaždinskoj županiji, 2023. godine sklopljeno je za polovicu više kupoprodajnih ugovora u odnosu na godinu ranije. U 2023. godini, naime, promet nekretnina pao je u devet županija, no na sjeveru i istoku zemlje kupovalo se više nego prije.

Kao kupci, najviše su bili zabilježene mlade obitelji, a u Varaždinu je velika potražnja imala utjecaj na kretanje cijena nekretnina. U tom gradu, smatra se, cijene su dostigle svoj vrhunac. Iako se u Varaždinskoj županiji i dalje traži ‘kvadrat više’, svi mladi ne mogu si priuštiti stanovanje po trenutnim ‘ciframa’.

Preference građana

Kako bi ‘uskočili’ onima kojima je to potrebno, Grad Varaždin u srpnju 2023. godine ispitao je potrebe svojih stanovnika anketom o priuštivom stanovanju. Inače grad u Hrvatskoj koji je prije 25 godina prvi izgradio POS stanove za svoje stanovnike, anketom se informirao o tome kakvu vrstu priuštivog stanovanja bi građani najprije odabrali. Kao rezultat te inicijative grad je u ponedjeljak, 13. svibnja objavio poziv na prijavu za povoljniju prodaju zemljišta, za koju se pokazalo da ju građani pozdravljaju.

Izdvojeni članak

Tvrtka ‘Parkovi’ u Varaždinu obnavlja i oprema osam dječjih igrališta

Za podnositelje je definirano nekoliko kriterija – prije svega se očekuju da budu mlađi od 40 godina, a ako ispunjavaju taj uvjet te s bračnim ili izvanbračnim partnerom nemaju stan, cijena zemljišta bit će 30 posto manja. Za prvo dijete, prijavljenima će biti dodijeljeno 15 posto popusta, a za svako iduće dijete još pet. Ako je dijete poginulog branitelja, cijena će biti smanjena za 10 posto, objasnio je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Što je ključ priuštivog stanovanja za mlade u Hrvatskoj?

Zemljište po 20 posto cijene

Posebno će se vrednovati oni podnositelji koji imaju deficitarno zanimanje. Oni koji budu ispunjavali najviše kriterija tako će ukupno moći ostvariti i do između 60 i 80 posto nižu cijenu zemljišta te kupiti zemljište po 20 ili 40 posto cijene. Rečeno je kako je Grad već obavio parceliranje pet gradilišta za individualnu izgradnju, čija se vrijednost procjenjuje na oko 14 do 15 tisuća eura.

Interes za stanove no i građevinska zemljišta u Varaždinu je ogroman, čemu svjedoči podatak da je dosad podneseno već oko 850 zahtjeva za POS stanove u prvoj zgradi Ulici Ivana Nepomuka Petrovića. Međutim, budući da su neki više zainteresirani za kupnju zemljišta nego za život u stanu, Varaždin je ovim potezom odgovorio na tu potrebu mladih građana.

– To je katastrofalna situacija u kojoj mi kao lokalna samouprava moramo intervenirati i uključiti se u proces rješavanja stambenog pitanja mladih. Teret bi trebala preuzeti država i mi očekujemo da se nova vlada snažnije uključi, da se vidi jasan smjer u kojem država želi ići u tom pogledu. Neophodno je uspostaviti jasnu suradnju između države i lokalne samouprave u pogledu rješavanja stambenog pitanja, stanje priuštivog stanja za mlade komentirao je predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Lovro Lukavečki.

Beč gradske stanove namjerava ‘dekarbonizirati’ u skladu s novim smjernicama EU. Kako će provesti ciljeve pročitajte ovdje.

 

Copy link
Powered by Social Snap