Pretraga

Perjanica hrvatskog turizma dobiva vodovod i kanalizaciju: Kraj za vodu iz cisterni i septičke jame

A- A+

Sredinom siječnja s trajanjem do sredine ožujka Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja raspisalo je javni pred poziv za projekte aglomeracije. Jedan od projekata koji će biti prijavljen je i podizanje kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira, turističke destinacije koja godinama ruši rekorde, a u kojoj većina iznajmljivača ne može gostima ponuditi pitku vodu iz slavine. Dok su septičke jame prevladavajuća opcija kada su u pitanju otpadne vode. Projekt je ovo koji Virani željno iščekuju više od dva desetljeća.

obala duz otoka

obala duz otoka | foto: Freepik, wirestock

Vir bi konačno trebao aktivirati projekt uspostave vodovodne i kanalizacijske mreže koja će pokrivati cijeli otok. Velika je to vijest za sve koji se ovdje bave turizmom koji godinama ovisi o punjenju kućnih agregata vodom iz cisterni na dnevnoj bazi, kao i pražnjenju septičkih jama više nego igdje duž Jadrana.

Jer upravo otok Vir godinama obara turističke rekorde. Za primjer, samo u 2023. godini ovdje je u sezoni zabilježeno preko 2,7 milijuna turističkih noćenja domaćih i stranih gostiju. Dok je otok magičnu liniju od 2 milijuna prešao već sredinom srpnja što je lani za rukom pošlo još samo Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Umagu, Splitu i Medulinu.

Izdvojeni članak

Nin, Privlaka i Vrsi dobivaju novi pročišćivač otpadnih voda s ispustom u Virsko more

Projekt spreman 3 godine

Projekt za podizanje kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira, odnosno cijelog sustava za sva naselja na otoku koja još nemaju vodu i kanalizaciju, spreman je već gotovo tri godine u ladicama državne tvrtke Hrvatske vode. Komunalno poduzeća Vodovod Vir za zadarski.slobodnadalmacija.hr najavilo kako uskoro kreće na adresu Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja.

– Imamo sve građevinske dozvole i sve glavne projekte, kao što smo imovinski-pravno riješili gotovo sto posto trase projekta. Onih 0,15 posto trase koji nisu riješeni, nikako ne utječu na samo izvođenje ili prijavu projekta, rekao je direktor virske vodovodne tvrtke Hrvoje Bašić, najavljujući prijavu na pretpoziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Za sve projekte koji će biti prijavljeni na ovaj javni poziv predviđeno je ukupno 600 milijuna eura unutar programskog razdoblja 2021. – 2027., ali treba reći kako će sredstva ipak biti ograničena na približno 300 milijuna eura. Naime, previđa se kako će ostatak biti dodijeljen nezavršenim projektima iz prethodnog programskog razdoblja.

Skupo, ali nema stajanja

Po novim procjenama virski projekt košta 145 milijuna eura bez PDV-a. Uključuje podizanje vodovodne i kanalizacijske mreže za cijeli otok u djelu koji nije pokriven. Kao i konstrukciju uređaja za pročišćavanje kapaciteta 53.000 stanovnika, opremu, mehanizaciju, vozni park, rezervne pumpe, troškove nadzora, otkupa zemljišta te troškove promidžbe i vidljivosti projekta.

Od tog iznosa 109 milijuna eura pokriva EU. Dok bi ostatak od 36 milijuna eura ravnomjerno podijelili Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, državna tvrtka Hrvatske vode i jedinica lokalne samouprave, odnosno Općina Vir. Kako su za rok građenja predviđene četiri godine, to znači da bi Općina Vir godišnje morala izdvajati 3 milijuna eura za ovaj projekt.

Izdvojeni članak

Ispred vile ilegalno izbetonirao put do mora, boli ga briga za kazne

– Procjena vrijednosti projekta napravljena je vrlo realno, ali ćemo pravu cijenu ipak znati tek nakon procesa javne nabave. Očekujem ipak da bi ponude bile nešto manje, jer procjena od 145 milijuna eura uključuje i 10 posto nepredviđenih troškova – ističe direktor Bašić, te ističu kako je riječ o projektu koji će uvelike opteretiti otočki proračun.

–  Optimist sam i nadam se najboljem, jer ako prođemo, imat ćemo riješenu kompletnu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu na otoku. Bit će tu još puno posla na provedbi projekta, odnosno provođenju javnih nabavi koji su postupci za sebe. Mogu završiti relativno lako i brzo, ali mogu potrajati jako dugo. Tek nakon toga dolazi gradnja s rokom od četiri godine. Nadam se najboljem – poručuje Bašić.

Pogledajte ovdje obnovu kultnog hotela na hrvatskom otoku, sve će biti kao nekada.

Copy link
Powered by Social Snap