Pretraga

Petrokemija je naš najveći potrošač plina: Mjesečno plaćaju i do 100 milijuna eura

A- A+

Poskupljenje energenata utječe na živote svih nas, a posebno pogađa najvećeg hrvatskog potrošača plina, kutinsku Petrokemiju. Predsjednik Uprave Petrokemije je objasnio kako se oni nose s trenutnom krizom, s obzirom na to da im računi za plin dosežu i do 100 milijuna eura mjesečno.

Petrokemija | Petrokemija

Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije je gostovao u emisiji televizije Bloomberg Adria TV, u kojoj je objasnio kako se oni nose s trenutnom krizom energenata. Kako je rekao, u zastoju su od ožujka 2022. godine, ali vjeruje da to ne bi trebalo ugroziti jesensku sjetvu.

– Mi smo u zastoju proizvodnje od trećeg mjeseca zbog optimizacije poslovanja, a u prvom dijelu godine smo isporučili potrebne količine gnojiva našim kupcima, prvo na domaćem pa na stranom tržištu. Međutim, od tada smo u zastoju jer zbog ovih cijena plina ne možemo ekonomski opravdano poslovati, budući da bi cijene gotove robe bile na razini koju tržište, vjerujem, ne bi moglo prihvatiti, izjavio je Žmegač.

Petrokemija je u krizi još od 2021. godine, što zbog potresa i prekida opskrbnih lanaca, pa do poskupljenja plina. No, nisu jedini – sve to pogađa i njihove konkurente, od kojih je većina zakočila svoje proizvodne pogone. Trenutno su u razgovorima s Vladom. Rekao je kako su Vladi dali projekcije proizvodnje mineralnog goriva o kojem će dogodine ovisiti jesenska, odnosno proljetna sjetva.

Izdvojeni članak

Država prodaje svoje dionice Petrokemije s početnom cijenom preko 300 milijuna kuna

Razgovori s Vladom

– I druge kompanije su pod pritiskom zbog ovakvih cijena plina. Na toj razini je u pitanju Hrvatske, ali u europske industrije. Ova kriza nije nastala na ekonomskom području, pa se ne može ni riješiti ekonomskim potezima, već zahtijeva utjecaj države, naglasio je Žmegač.

– Pred nama su razgovori kako naći optimalno rješenje, da pomirimo cijenu plina i mogućnost proizvodnje i mislim da se u idućih desetak dana nešto mora dogoditi po tom pitanju. Mi ne proizvodimo samo mineralna goriva, već i proizvode koji su važni u proizvodnji električne energije i stočne hrane, pa imamo veliki utjecaj na gospodarski ciklus u Hrvatskoj. Stoga se mora naći rješenje, poručio je Žmegač.

Postavljeno i još jedno važno pitanje: ‘Razgovaraju li najveći dioničari Petrokemije o prodaji s turskim ponuđačem?’. Žmegač je rekao kako bi se do kraja godine trebale donijeti određene odluke. Istaknuo je kako je njihov glavni cilj startati proizvodnju krajem osmog i početkom devetog mjeseca. Rekao je kako su spremni i da mogu ostvariti svoje planove, te još jednom ponovio kako rješenja problema s plinom treba tražiti u sferi politike, a ne ekonomije.

Petrokemija je naš najveći potrošač plina: Mjesečno plaćaju i do 100 milijuna eura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap