Pretraga

Cijena željeza pala, ostali građevinski materijali ne: Čeka li nas novo poskupljenje?

A- A+

Iako se govorilo o padu cijena građevinskog materijala u svijetu, to se nije dogodilo. Za sad je jedino pala cijena željeza, s time da ostale cijene nastavljaju rasti. Po pitanju rasta, posebno su zabrinjavajuće cijene energenata.

gradilište

Radovi na gradilištu | foto: Unsplash

Dragutin Kamenski, vlasnik najveće domaće građevinske kompanije Kamgrad i član Uprave Osijek Koteksa Marko Tadić su u razgovoru za Lider Media objasnili kakvo je trenutno stanje građevinskog materijala u svijetu. Kamenski je istaknuo kako je cijena željeza pala u zadnje vrijeme s deset kuna za kilogram na osam do osam i pol kuna, ponegdje i manje. Istaknuo je kako iako nije zanemariv, u pitanju je blagi pad, s obzirom na to da je željezo u zadnjih dvije godine s 3,10 kuna poskupilo na 6,50 kuna, a nakon ruske agresije na Ukrajinu skočila je na deset kuna.

– Nisam siguran da će cijena i dalje padati, zapravo mi je vrlo teško reći kako će se ona dalje kretati, ali sigurno je da neće doći do znatnijeg pada dok se ne smiri aktualna politička situacija u svijetu, kao i dok se dobavni lanci u potpunosti ne uspostave na ono stanje kakvo je bilo prije korone. Ali kakve će cijene biti, to nitko ne zna, rekao je Kamenski.

Izdvojeni članak

Cijene građevinskog materijala ne prestaju rasti, u svibnju srušeni rekordi

Moguć novi rast cijena?

Tadić je uz to prokomentirao i kako troškovi energije ne prestaju rasti. Niti Kamenski, niti Tadić ne spominju pad cijena ostalog građevinskog materijala, kao ni to da će materijalima cijena početi padati. Tadić čak smatra da će cijene i dalje rasti, prije svega energenata, a kako su oni važna komponenta u proizvodnji građevinskog materijala, ne treba isključiti ni daljnji rast cijena.

– I taj pad cijene željeza smatram određenom kratkoročnom retrakcijom uzrokovanom poremećajem ponude i potražnje za željezom. Potražnja je naglo porasla tijekom 2020. i 2021., a ponuda je reagirala s određenom odgodom. Sada zbog velikog rasta cijena potražnja slabi. Ali i proizvodnja željeza je pod pritiskom rastućih cijena inputa, prvenstveno energije, tako da sumnjam da će cijene ostati na ovoj sadašnjoj razini do kraja godine, zaključio je Tadić.

Copy link
Powered by Social Snap