Pretraga

Cijene građevinskog materijala ne prestaju rasti, u svibnju srušeni rekordi

A- A+

Cijene građevinskog materijala kontinuirano rastu iz mjeseca u mjesec već duže vrijeme, a svibanj ove godine je nastavio taj trend i postavio novu najvišu ljestvicu u cijenama. Naime, proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u svibnju 2022. u usporedbi s travnjem 2022. više su za 1,2%, a u odnosu na svibanj 2021. više su za 9,4%.

Gradilište | Unsplash

Prema najnovijim brojkama Državnog zavoda za statistiku, proizvođačke cijene građevinskog materijala ne prestaju rasti. Ovaj svibanj nastavlja trend od ove pa i prošle godine gdje iz mjeseca u mjesec cijene vrtoglavo idu u nebo. Strmoglavi rast cijena najbolje je prikazan na grafu DZS-a kojeg možete vidjeti u tekstu. Ako usporedimo proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u svibnju 2022. s prosjekom 2015., tada su više za 16,5%.

Graf cijena građevinskog materijala od svibnja 2017. do svibnja 2022. | DZS

Nagli rast cijena u cijeloj industriji počeo je krajem 2020. godine, a najveći skok je zabilježen između rujna i listopada prošle godine, čak sedam posto. Ukupne cijene u industriji su porasle za gotovo 37 posto od 2015. godine.

Copy link
Powered by Social Snap