Pretraga

Kako se grijati: Neke opcije su jednostavnije, a neke jeftinije

A- A+

Cijena plina raste, ali i svih ostalih energenata. Postoji nekoliko energenata za grijanje tijekom zime: plin, struja ili drvo. Jedna opcija je jeftinija, a ostale su puno jednostavnije.

Termostat | Unsplash

Plin je godinama bio najjednostavniji i najisplativiji energent za grijanje, barem većih prostora. Ove godine je situacija malo drugačija. Cijene plina rastu, a ljudi traže alternativne opcije grijanja. Osim plina, efikasno se možemo grijati na struju i drva. Za jednu sezonu grijanja potrebno je otprilike 20.000 kilovat-sati energije.

Grijanje na drva

Grijanje na drva najstariji je način grijanja. Iako je to nekada bio ekološko najprihvatljiviji način, danas se o tome može razgovarati. Grijanje na drva najčešće vidimo u kućama s kaminom ili drvenom peći. Za grijanje na drva svakako je potreban dimnjak.

Od vrsta grijanja na drva, najučestalije je centralno grijanje na drva s drvenom peći. Komadi nacijepanog drveta ubacuju se u peć koja generira toplinu i širi je kroz cijelu kuću. Cijene metra drva za ogrjev na oglasnicima se kreću između 300 i 500 kuna. Za prosječnu sezonu grijanja, bez ekstremnih hladnoća, potrebno vam je oko 25 metara drva.

Izdvojeni članak

Podno grijanje umjesto radijatora: Što je isplativije?

Grijanje na struju

Grijanje na struju postaje sve popularniji način grijanja zbog njegove jednostavnosti i cijene. U početku su se na struju grijali stanovnici na područjima bez provedenih plinovoda i gradskih toplinskih sustava centralnog grijanja. Postoji nekoliko načina grijanja na struju.

Električni kotao ili bojler je jedan od načina. Bojler na struju zagrijava vruću vodu koja se onda šalje kroz cijevi u radijatore. Drugi način grijanja na struju je putem klima uređaja. Klima uređaji mogu brzo i učinkovito zagrijati prostor, no pušu topli zrak, pa može postati zagušljivo.

Električno podno grijanje jedna je opcija grijanja na struju. Električno podno grijanje može brzo početi grijati s maksimalnim kapacitetima. U električnom sustavu podnog grijanja nalazi se vodič na mrežici ispod ili unutar poda. Taj se vodič tada zagrijava i time širi toplinu u prostor. Trenutne cijene struje možete pogledati ovdje.

Grijanje na plin

Centralno grijanje na plin je najrasprostranjeniji način grijanja u zgradama. Dugo godina je ovo bio najisplativiji način grijanja, pa tako i najkorišteniji. No, što vrijeme ide, plin je sve skuplji, a građani traže alternativni način.

Grijanje na plin poprilično je jednostavno. Zgrade su cjevovodima spojene na toplanu koja u plinskim pećima zagrijava vodu. Tu vrelu vodu šalje prema radijatorima građana koji šire toplinu po prostorijama. Trenutne cijene plina možete pogledati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap