Pretraga

Podno grijanje umjesto radijatora: Što je isplativije?

A- A+

Podno grijanje već je postao uobičajen način grijanja u novim stambenim prostorima. No, mnoge muče neke nedoumice oko isplativosti i kvalitete prilikom preuređenja vlastitih domova. Kao i svaki način grijanja, i podno ima svoje prednosti i mane.

grijanje | izvor: Unsplash

Postoje dvije vrste podnog grijanja, hidraulični i električni sustavi. Električni sustavi koriste struju kao izvor energije. U mrežici ispod ili unutar poda postavljen je vodič koji se zagrijava. Hidraulični sustavi griju se pomoću tople vode koja prolazi cijevima u podu, a zagrijavaju se centralnim grijanjem.

Što je skuplje, obično ili podno grijanje?

Instalacija podnog grijanja u pravilu je skuplja od konvencionalnog, za otprilike 30 posto. No, dugoročno gledano, situacija je drugačija. Naime, podno grijanje zahtjeva manje održavanja i energetski je učinkovitije. Na mjesečnoj razini, cijena podnog grijanja je manja od cijene klasičnog.

Postoji i stigma da se podno grijanje ne može staviti ispod parketa, već samo ispod keramike. Za podno grijanje na tržištu postoji veliki izbor parketa koji su specijalizirano napravljeni baš za tu namjenu.

Također, isplativost podnog grijanja ovisi o veličini prostorije u kojoj se postavlja. Podno grijanje je isplativije za manje prostorije. Kvadratni metar električnog podnog grijanja varira oko 500 kuna. Hidraulično je malo jeftinije.

Električno podno grijanje | Screenshot/Youtube

Koja vrsta grijanja bolje grije?

Istina je da radijatori bolje i brže zagrijavaju prostorije zbog samog mjesta na kojem se nalaze. Također, proizvode više topline nego podno grijanje. No, podno grijanje je ravnomjerno rasprostranjeno po cijeloj površini prostorije i može ju bez problema zagrijati. Topli zrak je lakši od hladnog, a ako se zagrijava u podu, počet će se ravnomjerno dizati prema višim dijelovima prostora. Sobna temperatura s podnim grijanjem može doseći i 25 stupnjeva Celzijevih.

Električni sustavi griju jednako brzo kao i radijatori, ali istina je da su hidraulični nešto sporiji. Naravno, sve opet ovisi o individualnim preferencama. Neki ne vole da im je pretoplo u prostoriji i zimi imaju otvorene prozore, dok neki vole visoke temperature. Po tome, svatko bira vrstu grijanja koja mu odgovara.

Izdvojeni članak

Grijanje na toplanu nakon 22 sata – stvar dogovora ili mit?

Električno podno grijanje zagrijava prostoriju pomoću struje dok hidraulični koriste toplu vodu i centralno grijanje. Zato električni i mogu puno brže početi grijati s maksimalnim kapacitetima. U električnom sustavu podnog grijanja nalazi se vodič na mrežici ispod ili unutar poda. Taj se vodič tada zagrijava i time širi toplinu u prostor. Kod hidrauličnog se cijevi nalaze u podu, kroz cijevi prolazi vruća voda i tako širi toplinu.

Hidraulično podno grijanje | Screenshot/Youtube

Podno grijanje je štetno?

U prošlosti, na samim počecima podnog grijanja bilo je slučajeva oticanja nogu i stopala. Mehanika i sustavi nisu bili razvijeni kao danas, pa se znalo dogoditi da zagriju prostoriju i do 35 stupnjeva Celzijevih. U tom slučaju su znale oticati noge i stopala.

Danas su podovi u startu bolje izolirani, kao i svi zidovi, pa je teško doći do kipućeg poda. Na sve to, kombiniranje podnog grijanja s dizalicom topline omogućuje cijelom sustavu i funkciju hlađenja, što je veliki plus u ljetnim mjesecima.

Pozitivne strane podnog grijanja, što se tiče zdravlja, su sprječavanje cirkulacije čestica prašine koje smetaju alergičarima (za razliku od radijatora). Zrak u prostoriji je vlažniji, a sprječava se i razvijanje grinja, plijesni i bakterija kombiniranjem podnog grijanja i uređaja za kontroliranje vlage.

Copy link
Powered by Social Snap