Pretraga

Grijanje na toplanu nakon 22 sata – stvar dogovora ili mit?

A- A+

Jedan od najpopularnijih mitova o grijanju putem toplane je i taj da se grijanje gasi između 22 i 6. Mnogi vjeruju da su u tom periodu osuđeni na debele pokrivače kako bi dočekali jutro bez da promrznu.

radijator | izvor: Unsplash

Grijanje putem gradske toplane najčešće je korišten izvor grijanja u Zagrebu, a koristi ga gotovo 100 000 kućanstava i preko 4 700 poslovnih objekata u glavnom gradu. Iako se grijanje preko toplane smatra najjeftinijom opcijom nabave toplinske energije, česta zamjerka je činjenica da u određenim situacijama ne možete sami upravljati vremenom grijanja. No, ono što mnogi korisnici ne znaju je da to ne mora biti istina.

Nakon što započne sezona grijanja čij početak određuje HEP putem praćenja metereoloških trendova počinje ispostava toplinske energije. Ona se odvija u dnevnom i noćnom ciklusu, pri čemu dnevni režim rada traje od 6 sati ujutro do 22 sata navečer. Nakon 22 sata na snagu stupa noćni režim rada.

Izdvojeni članak

Toplana Zagreb: Posjetili smo toplanu i saznali kako se grijemo

Mnogi korisnici žive u zabludi da je noćni režim rada znači da grijanje ne radi, no to nije istina. Noćni režim rada u pravilu je ograničen na 15 stupnjeva, što znaći da ukoliko temperatura u prostoru padne ispod te granice grijanje će se upaliti. I dok je situacija u kojoj temperatura zatvorenog prostora u funkcionalnim objektima s toplinskom izolacijom vrlo rijetka, postoji način kako prilagoditi parametre rada grijanja u noćnom režimu svojim osobnim preferencama.

Kao i kod većine odluka povezanih s zajedničkim stambenim prostorima, glavnu riječ ima predstavnik stanara kojeg biraju suvlasnici. Ako većina stanara tako odluči, putem predstavnika stanara mogu zatražiti promjenu zadanih parametra režima rada. No, uz promjenu standardne minimalne temperature dolaze i promjene na računu – a svi znamo da se često teže dogovoriti oko novaca, nego oko toplog stana.

Izdvojeni članak

Odzračivanje radijatora: Ključ za topli dom

Copy link
Powered by Social Snap