Pretraga

Pogledajte kakve su plaće u građevinskom sektoru u usporedbi s ostatkom Hrvatske

A- A+

Prosječna neto plaća svih sektora je 5.971 kunu, što je za 1,7% više od 2019. godine (5.871 kn). Analizirane su prosječne mjesečne neto obračunate plaće u 2020. godini od približno 950.000 zaposlenih kod 140.000 poduzetnika. Građevinski sektor vodi među brojem zaposlenih, ali što se tiće prosječnih plaća, stvari ne izgledaju dobro.

Michael Longmire | Unsplash

Analizom je pokazno da je najviše zaposlenih u 3 područja djelatnosti, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo, čak 55,8% posto od ukupnog broja zaposlenih. Iako ima toliko zaposlenih u ova tri sektora, dva imaju manje prosječne plaće od ukupnog prosjeka svih djelatnosti. Građevinarstvo ima prosječnu plaću u iznosu od 5.341 kunu, što je za više od 600 kuna manje nego prosječna plaća svih djelatnosti. Građevinarstvo zapošljava 101.503 osobe kod 17.168 poduzetnika, a plaće su na odnosu na prijašnju godinu (2019.) porasle za tri posto.

Izdvojeni članak

Pogledajte popis 20 najuspješnijih građevinskih tvrtki u 2020. godini

Što se tiče djelatnosti poslovanja s nekretninama, ona zapošljava oko sedam tisuća ljudi kod šest tisuća poslodavaca. Prosječna plaća je veća nego u građevinarstvu, no za samo 56 kuna. Prosječna plaća u odnosu na 2019. godinu se povećala za 2.7 posto.

Tablica | Fina

Treća djelatnost u našoj sferi djelatnosti je rudarstvo i vađenje. Rudarstvo ima daleko najveću plaću od prijašnje dvije djelatnosti te treću najveću od svih područja djelatnosti iza Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, i iza informacija i komunikacija koje su vodeća djelatnost s prosječnom plaćom od 8.706 kuna neto. Prosječna plaća u rudarstvu iznosi 8.254 kune neto, a jedna je od tri djelatnosti u kojima se plaća smanjila u odnosu na 2019. godinu, druga djelatnost je obrazovanje, a treća s najvećim gubitcima zbog pandemije je naravno djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Pogledajte kakve su plaće u građevinskom sektoru u usporedbi s ostatkom Hrvatske
Share via
Copy link
Powered by Social Snap