Pretraga

Posljedice nevremena u Požegi vidljive su i na brojnim kulturnim dobrima koja su pretrpjela ogromnu štetu

A- A+

Nakon što je u petak, 25. lipnja 2021. Požegu pogodilo olujno nevrijeme praćeno snažnom tučom veličine oraha, djelatnici požeškog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija, predvođeni pročelnikom Žarkom Španičekom obišli su i dokumentirali štete te poduzeli hitne mjere zaštite oštećenih kulturnih dobara.

nevrijeme u požegi

Posljedice nevremena u Požegi | foto: Ministarstvo kulture i medija

Kako bi od daljnjih oštećenja zaštitili stradala kulturna dobra u Požegi djelatnici Konzervatorskog odjela poduzeli su hitne mjere zaštite koje su obuhvaćale zamjene prozorskih krila i preslagivanje crijepa kako bi se zatvorile rupe u krovovima objekata.

Tijekom snažnog i olujnog nevremena praćenog tučom veličine oraha, koje je područje Požege zahvatilo 25. lipnja, osobito su stradala kulturna dobra građena slabijim materijalom. Na nekima od njih pokrov je gotovo u potpunosti stradao.

Najveća oštećenja zabilježena su na krovnom pokrovu i prozorskim staklima što ne iznenađuje budući da je led padao pod oštrim kutom.

Sačuvana najvrjednija kulturna dobra

Snažno nevrijeme u najvećoj je mjeri uzrokovalo štetu na južnim krovnim plohama i prozorima smještenim na istočnim pročeljima zahvaćenih objekata. Veliku štetu pretrpjela je i Županijska palača na kojoj je razbijena većina prozora na katu glavnog pročelja.

Tijekom nevremena stradala je i zgrada Konzervatorskog odjela u Požegi, na kojoj su najveća oštećenja vidljiva na južnim krovnim plohama zgrade, barokne jednokatnice. Tuča je razbila i službenu natpisnu ploču Ministarstva kulture i medija, odnosno Konzervatorskog odjela i otrgnula je sa zida.

Ipak, neka od najvrjednijih kulturnih dobara nisu pretrpjela značajnu štetu. Među njima su i Požeška katedrala, crkva sv. Lovre, Gradska knjižnica, Samostan časnih sestara sv. Josipa i Franjevački samostan s crkvom Svetog Duha.

Posljedice nevremena u Požegi vidljive su i na brojnim kulturnim dobrima koja su pretrpjela ogromnu štetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap