Pretraga

Nagrada ‘Vladimir Nazor’ za najbolje ostvarenje u arhitekturi i urbanizmu 2022. Davoru Bušnji

A- A+

Ministarstvo kulture i medija proglasilo je dobitnike nagrade ‘Vladimir Nazor’ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj, u 2022. godini. U području arhitekture i urbanizma najboljim projektom je proglašena ‘Jašionica’ Davora Bušnje.

Fotografija_Bosnic_Dorotic

Jašionica | foto: Bosnić, Dorotić

Odbor Nagrade ‘Vladimir Nazor’ Ministarstva kulture i medija donio je odluku o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti.

U području arhitekture i urbanizma godišnja je nagrada dodijeljena Davoru Bušnji za projekt Jašionice ZK odjela Općinskoga građanskog suda u Zagrebu.

Prema rješenju Davora Bušnje, programom za rekonstrukciju jašionice obuhvaćena je konstrukcija prostori uredskog tipa u kombinaciji s prostorima dostupnima javnosti. Osim navedenih sadržaja, u podrumu je napravljena arhiva. Uklonjene su naknadne prigradnje koje su se fizički naslanjale na postojeću jašionicu, čime je rekonstruirana i dograđena građevina postala samostojeća. Prostor oko rekonstruirane jašionice uređen je kao urbani park s visokim i niskim zelenilom, te potrebnim pješačkim vezama i pratećom urbanom opremom. Projekt financira Republika Hrvatska, Ministarstvo pravosuđa.

Izdvojeni članak

Godišnja izložba Udruženja hrvatskih arhitekata od 25. svibnja u francuskom paviljonu

Nagradu za životno djelo iz područja području arhitekture i urbanizma dobio je Boris Duplančić koji je svoji radom, ponajviše vezanim uz stambenu arhitekturu, promijenio vizure urbanih sredina, prije svega Zagreba.  

Nagradu dodjeljuje Odbor Nagrade ‘Vladimir Nazor’ na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti, u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Svečana dodjela nagrade održat će se u 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi, uz izravan prijenos Hrvatske televizije.

Nagrade HZU-a u području likovne umjetnosti ove godine su dobili arhitekti, doznate ovdje za koji projekt.

Fotografija_Bosnic_Dorotic
Share via
Copy link
Powered by Social Snap