Pretraga

Godišnja izložba Udruženja hrvatskih arhitekata od 25. svibnja u francuskom paviljonu

A- A+

Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata prijavljeno je 67 radova, a za nagrade je u četiri kategorije nominirano 14 projekata. Dobitnici će biti proglašeni u sklopu svečanosti otvorenja 25. svibnja.

GIO 2022

GIO 2022 | foto: UHA

U francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu, od 25. do 28. svibnja 2023. godine održava se Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2022. godini. Izložbu tradicionalno organizira Udruženja hrvatskih arhitekata. Otvorenje izložbe i svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja biti će upriličeno 25. svibnja 2023., s početkom u 19 sati.

Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata prijavljeno je 67 radova: 58 ostvarenja i 9 publicističkih i nakladničkih radova. Radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Krešimir Damjanović, Vjekoslav Gašparović, Krunoslav Ivanišin, Iva Letilović, Dinko Peračić, Vanja Rister (predsjednik), Rosa Rogina (Stručni savjet) i Mojca Smode Cvitanović (Savjet nakladništva).

Nagrada za životno djelo Nikoli Bašiću

Dobitnik ovogodišnje Nagrade ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo je Nikola Bašić. Kako u obrazloženju ističu iz Udruženja, riječ je o izuzetnom arhitektu čije područje interesa pokriva kompletno područje arhitektonske struke, pa i izvan nje.

Bašić potpisuje brojne projekte koji su obogatile vizure gradova i naselja diljem Hrvatske među kojima su široj javnosti najpoznatiji zadarske Morske orgulje i Pozdrav Suncu, te land art memorijalni spomenik Kornatski križevi. Valja napomenuti da je Bašićevo djelo Trajektna luka Zadar, pozornica za Papu, te trgovinski centar Zadar.

morske orgulje Zadar

morske orgulje Zadar | foto: Grad Zadar

U četiri kategorije nominirano 14 radova

Za nagradu ‘Viktor Kovačić’ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2022. godinu nominirani su: Davor Bušnja za projekt ZK Općinskoga građanskog suda u Zagrebu; Zoran Fiolić/Boris Fiolić/Željko Golubić za rekonstrukciju i dogradnju OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu; Tomislav Ćurković/Zoran Zidarić za projekt Vinarija Tomac u Jastrebarskom.

Za nagradu ‘Drago Galić’ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2022. godinu nominirani su: Nikola Fabijanić za projekt Kuća na Pećini u Samoboru; Zoran Zidarić/Tomislav Ćurković za projekt obiteljske kuće u Kozarčevoj ulici, u Zagrebu; Jakov Matas/Grgur Butigan/Rade Trbara za projekt obiteljska kuća u Maksimiru, u Zagreb; Jani Mardešić, za projekt POS Vis na otoku Visu; 3LHD za projekt Stambeni blok Park kneževa u Zagrebu.

Za nagradu ‘Bernardo Bernardi’ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2022. godinu nominirani su: Ana Boljar/Ida Križaj Leko/Enia Kukoč/Kristijan Mamić/Marin Nižić/Ariana Sušanj/Damian Sobol Turina za projekt adaptacije Moje mjesto pod suncem u Rijeci; Iva Martinis za projekt poslovnog prostora javne zdravstvene ustanove u Pločama; Emil Jurcan za projekt rekonstrukcija rimskog kazališta u Puli.

Za nagradu ‘Neven Šegvić’ za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2022. godinu nominirani su: Ana Dana Beroš/Tamara Bjažić Klarin/Vedran Duplančić/Sabina Sabljić/Nikola Škarić za dokumentarni serijal ‘Čovjek i prostor’ koji je Zoom d.o.o. proizveo za HRT; Ante Kuzmanić/Ivan Jurić/Jere Kuzmanić  za projekt ‘Split 21 – ima li grada istočno od raja?’ za izdavača Arhitektonski biro Kuzmanić Ante d.o.o.; Dina Vulin Ileković, za projekt ‘Ishodišta zagrebačkih interijera: prostori privatnosti’ za izdavača Vulin Ileković.

Tako su bili dobitnici godišnje izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2021. godini pogledajte OVDJE.

Izdvojeni članak

Objavljene su nominacije za godišnje nagrade HKA: Jedan projekt je nominiran u dvije kategorije

Copy link
Powered by Social Snap