Pretraga

Riječki neboder na udaru stjenica, stanari u plikovima, dezinsekcija ne pomaže

A- A+

U riječkom neboderu s 26 katova bore se s nesvakidašnjom najezdom insekata. Iz dana u dan ovdje raste broj stanova preplavljenih stjenicama kojih se stanari ne mogu riješiti. Problem je, navodno, krenuo iz državnog stana na 15. katu, a proširio se do te mjere da je djevojčica zbog velikog broja ugriza kukaca potražila liječničku pomoć. Očekuje se sustavna dezinskecija koju treba dogovoriti predstavnik stanara.

stjenice | foto: entomology today

stjenice | foto: entomology today

Nakon najezde stjenica u splitskom zatvoru, ovi su se kukci namnožili i u jednom riječkom neboderu, te zagorčali život stanara cijele zgrade koji ih se sada pokušavaju riješiti na sve moguće načine. Na ulazu u zgradu stoji obavijest da dio stanara među kojima su i djeca imaju plikove po cijelom tijelu. Savjetuje se redovno pregledavati stanove.

Stanari navode kako su stjenice u invaziju krenule iz stana na 15. katu koji nema stalne žitelje. Navodno je stan već nekoliko puta prošao dezinsekciju, ali bez rezultata. U neboderu raste zabrinutost, posebno nakon što je djevojčica morala potražiti liječničku pomoć jer se probudila s leđima prekrivenim plikovima izazvanim ugrizima ovog kukca.

Crne ‘bubice’ na krevetu

– Koža joj je bila prekrivena crvenim plikovima. Izgrizle su je kad je jednu noć spavala u našoj sobi. Mislila sam da je alergija, odvezli smo ju doktoru te je dobila lijekove koje je pila. Ali par dana poslije shvatila sam da su to stjenice. Primijetila sam i na sebi plikove, ali sam mislila da su možda komarci, stjenice mi nisu padale na pamet. Treće jutro na krevetu sam vidjela malu crnu bubicu, one su se namnožile, kaže za Danas.hr Marina Nimac majka djevojčice, te dodaje kako je predstavnik stanara nakon prijave problema rekao da je zbog stjenica u stanu na 15. katu nebodera bila dezinsekcija i to više puta, ali da se ništa nije riješilo.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Susjed iz noćne more: Pretvorio vlastiti stan u deponij, žohari dominiraju ostatkom zgrade

– Oni su valjda trenutno žarište i navodno im stjenice i danju šetaju po zidovima i namještaju. I moj muž je zvao bio deratizaciju te su mu rekli da prostor špricamo sredstvima protiv buba i komaraca koja se mogu kupiti u dućanu, kaže Marina, te dodaje kako se u iščekivanju trajnog rješenja protiv stjenica bore na sve raspoložive načine. Kupili su parni čistač, a neke stvari, poput knjiga, sada umjesto na policama drže u zamrzivaču jer su pročitali da stjenice umiru na minus 17 Celzijevih stupnjeva. Također, sav tekstil koji smatraju da je izložen stjenicama peru na 60 stupnjeva, a savjetovano im je i da odjeću koju ne koriste spremaju u najlonske vreće.

izmet stjenica na podnici u riječkom neboderu

izmet stjenica na podnici u riječkom neboderu | foto: screen shot RTL Danas

Kako se stjenice šire, duž nebodera raste zabrinutost. Marinina susjeda, Ivana Vuković, za Danas.hr kaže pak kako je u panici da stjenice ne stignu i do njezinog stana. Navodno je nekoliko stanara ove zgrade već zvalo tvrtke ovlaštene za dezinsekciju, no dobili su odgovor da takav postupak za cijelu zgradu, kao jedini učinkovit, mora zatražiti predstavnik stanara. U međuvremenu tretiran je samo jedan stan, a u najavi je dezinsekcija još tri.

Stjenice dolaze s turistima

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu kako se pojavnost stjenica na našem prostoru može tumačiti kao posljedica dolaska turista iz raznih dijelova svijeta i bolje prometne povezanosti s udaljenim destinacijama. Prema posljednjim dostupnim informacijama, u Hrvatskoj se bilježi stalni porast stjeničavosti u svim županijama, uz veću pojavnost stjenica u turistički orijentiranim.

HZJZ navodi i da stjenice obično obitavaju u pukotinama zidova, podova, stropova, namještaja, ispod lajsni, okvira prozora, štokovima vrata, ispod tapeta, između rubova i nabora posteljine i madraca, okvirima slika, uz električne vodove, ispod utičnica, ispod tapeciranoga namještaja. Hrane se obično noću i to krvlju čovjeka i sisavaca, a u njihovom nedostatku napadaju i ptice, žabe i guštere.

U pripremi je zakon o upravljanju i održavanju zgrada koji bi mogao pomoći i u ovakvim situacijama, više doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap