Pretraga

U pripremi zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Uvode se kazne za upravitelje zgrada

A- A+

U pripremi je novi, prvi hrvatski zakon o upravljanju i održavanju zgrada. On će napokon definirati kako se točno sustanari trebaju organizirati, koje su njihove dužnosti i način upravljanja zajedničkim dijelovima zgrada.

Stambena zgrada, ilustracija | foto: Unsplash

Trenutno postoji samo jedan zakon koji se donekle bavi ovom temom, a to je Zakon o vlasništvu, točnije Uredba o održavanju zgrada, napisana još 1997. godine. Novi propis će svakako sadržavati dijelove uredbe, kao i još nekih drugih pravilnika. Novi zakon će se koristiti kao alat za provedbu Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine, saznaje Večernji list.

Po novom zakonu, uvest će se i pravilo da će u slučaju kvara na primjerice plinskim instalacijama, ili probijanja vode u podrum zgrade, ako upravitelj ne osigura majstora u roku od tri sata, dobiti kaznu od pet do dvadeset tisuća kuna. Moguće je i povećanje pričuve za sve one koji plaćaju manje od tri kune po kvadratu, a svi suvlasnici će morati osigurati zajedničke dijelove imovine od različitih rizika – pa i onog seizmičkog. Slični zakon se najavljivao već i 2019. godine.

Nacrt novog zakona već postoji, ali moguće je naknadno dorađivanje. Novi zakon bi tako trebao osigurati kvalitetno upravljanje i održavanje zgrada, propisivati minimalni iznos pričuve, definirati prava, obveze i odgovornosti upravitelja zgrade, predstavnika suvlasnika i samih vlasnika stanova. Plan Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine jest uputiti zakon u saborsku proceduru krajem sljedeće godine, nakon provedenog javnog savjetovanja.

Izdvojeni članak

Upravitelj, predstavnik suvlasnika i suvlasnici: Tko je tko i koje su im obaveze?

Novosti koje će ovaj zakon donijeti su obveza osiguranja zgrade i sklapanje međuvlasničkog ugovora, cijenu pričuve, ali i pojašnjenje uloge upravitelja i predstavnika suvlasnika. Ono što se nekima možda neće svidjeti jesu i propisane novčane kazne za neodrađeni posao.

Cijena pričuve

Cijena pričuve trenutno nije određena nijednim propisom, nego se računa sljedećom formulom: 0,54 posto vrijednosti posebnog dijela nekretnine godišnje se množi s etalonskom cijenom građenja kvadrata stana u Hrvatskoj, koju određuje Ministarstvo.

U slučaju da ona iznosi 6.800 kuna, po novom nacrtu zakona, minimalna pričuva bi iznosila 3,02 kune po kvadratu. To bi značilo da se više neće moći računati kao do sad, s etalonskom cijenom od 6.000 kn, kada je bilo dovoljno plaćati 2,70 kuna mjesečno.

U planu je izrada još jednog novog zakona, a to jest zakon o najmu stanova. Tim zakonom bi se trebao riješiti problem zaštićenih najmoprimaca, a trebao bi biti gotov prije zakona o upravljanju i održavanju zgrada, saznaje Večernji list.

Copy link
Powered by Social Snap