Pretraga

Samo u Hrvatskoj: Puljak dobio kaznu od sto tisuća kuna za pogrešno postupanje njegovog prethodnika

A- A+

Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, je lako moguće jedan od prvih gradonačelnika koji je osobno dobio kaznu, i to za pogrešno postupanje njegovog prethodnika, HDZ-ovog Andre Krstulovića Opare. U pitanju je izvođenje radova na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmaciji, koje je pokrenuo Opara, a potpisala povjerenica Vlade. U pitanju je kazna od sto tisuća kuna.

Split

Split | foto: Pexels

Za vrijeme mandata gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, izrađena je dokumentacija i potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji. Kada je Puljak došao na vlast, stručne službe su krenule u projekt, ali se ispostavilo da je dokumentacija bila nepotpuna. Nakon toga je Puljak obustavio radove i naložio da se sve vrati u prvobitno stanje. Nakon toga je Puljkova gradska uprava dala ostavku, a gradom je upravljala povjerenica Vlade.

Povjerenica Vlade je zaprimila nalaz Državnog inspektorata, s uputom da se stvari vrate u prvobitno stanje u roku 120 dana. Nakon drugih izbora, kada se Puljak vratio na vlast, povjerenica je u primopredajnom zapisniku konstatirala da je sve vraćeno u prvobitno stanje, ali nije bilo.

Kazna od sto tisuća kuna

Prije mjesec dana, Državni inspektorat je izašao na teren, utvrdio da stvari ipak nisu vraćene u prvobitno stanje i napisao kaznu od 100.000 kuna, naslovljenu na Ivicu Puljka. Kako je Puljak prokomentirao u svom statusu, po ovoj logici bi on sada bio odgovoran za sve greške svih gradonačelnika u povijesti Splita.

Izdvojeni članak

Kreće obnova splitskog hotela Marjan teška 100 milijuna eura: Ruši se stara zgrada

– Ako ovo rješenje Državnog inspektorata postane praksa, u Hrvatskoj se nitko više neće baviti politikom, osim HDZ-ovaca koji kontroliraju institucije. Niti jedan gradonačelnik, župan ili premijer neće više nikada moći preuzeti dužnost kako nalažu demokratski uzusi jer će svatko moći biti kažnjen za postupke prethodnika, napisao je Puljak.

Rekao je kako će o ovom slučaju obavijestiti institucije Europske unije, a njegov status prenosimo u cijelosti.

Borba protiv HDZ-a

Pogledajte kako izgleda borba protiv HDZ-a u praksi i kako prolazimo mi koji ugrožavamo njihov model ‘upravljanja’ u Hrvatskoj.

Državni inspektorat me kaznio u iznosu od 100.000 kuna ili 13.272,28 EUR i koliko je meni poznato ovo je prvi puta u povijesti Hrvatske da gradonačelnik jednog grada plaća kaznu inspektorata iz vlastitog džepa i, da bi stvar bila strašnija, za djelo koji nisam počinio ja, nego HDZ-ovi ljudi.

A o čemu se radi?

U mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare izrađena je dokumentacija i potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija. Kad smo mi došli na vlast stručne službe su krenule u projekt, ali su čuvari prirode imali primjedbe na nepotpunost dokumentacije. Odmah nakon zaprimljenih primjedbi dao sam nalog da se radovi zaustave i da se sve vrati u prvobitno stanje. Nakon toga smo dali ostavku.

Dok je gradom upravljala povjerenica Vlade stigao je nalaz Državnog inspektorata, s uputom da se stvari vrate u prvobitno stanje u roku 120 dana. Pri povratku na vlast nakon drugih izbora, povjerenica je u primopredajnom zapisniku konstatirala da je sve vraćeno u prvobitno stanje, čime je predmet zaključen. Ali ne. Prije mjesec dana Državni inspektorat je izašao na teren, utvrdio da stvari ipak nisu vraćene u prvobitno stanje i napisao kaznu – zamislite – meni. I to 100 000 kuna. Iz vlastitog džepa.

Dakle, kaznu neće platiti niti Andro Krstulović Opara, pod čijom nadležnošću je izrađena dokumentacija i potpisan ugovor s izvođačem radova, niti povjerenica pod čijom nadležnošću je zaprimljen nalog inspektorata i zaključeno da je sve vraćeno u prvobitno stanje, nego ja koji sam naložio da se zaustave radove i otklone sve nepravilnosti, ali nisam bio gradonačelnik kad su se stvari zaključivale.

Sve u svemu, propusti HDZ-ovih ljudi, a kaznu plaćam ja. U državi koju je HDZ skrojio samo za sebe.

Izdvojeni članak

Najveća splitska plaža već 25 godina nema sreće s uređenjem: Radovi su ponovno odgođeni

PS
Na slici je stranica iz primopredajnog zapisnika iz koje se vidi da je povjerenica zaključila kako je sve riješeno.

PPS
Po ovoj logici, ja bih sada bio odgovoran za sve greške svih gradonačelnika u povijesti Splita, uključujući Antonija Bajamontija, Gaju Bulata, ili ne-daj-bože Željka Keruma. Ako ovo rješenje Državnog inspektorata postane praksa, u Hrvatskoj se nitko više neće baviti politikom, osim HDZ-ovaca koji kontroliraju institucije. Niti jedan gradonačelnik, župan ili premijer neće više nikada moći preuzeti dužnost kako nalažu demokratski uzusi jer će svatko moći biti kažnjen za postupke prethodnika.

O ovome ćemo svakako obavijestiti institucije Europske unije.

HDZ-ov odgovor

Oglasio se i splitski HDZ, koji je svoju objavu popratio i s memeom. Tvrde da u ovom slučaju nema ni ‘promila suodgovornosti HDZ-a’, a Puljku su predložili da sazove hitan sastanak s Marinićem i Ivoševićem te od njih zatraži ‘sufinanciranje’ posljedica njihove zaigranosti. Zaključili su s tvrdnjom da je voditi grad s aktivistima skup sport. Prenosimo i njihovu objavu u cijelosti.

Svjedočili smo danas jednom od najjeftinijih gradonačelnikovih pokušaja konstruiranja još jedne epizode u kojoj ga ‘zli i opaki’ HDZ koči u radu (iako ima apsolutnu većinu).

Sada je HDZ kriv jer ga je Park-šuma Marjan (čitaj Marinić) prijavila za bespravnu gradnju, a stvari nije vratio u prvobitno stanje jer je na prijevremene izbore otišao zaslugom svog zamjenika pa ga je inspekcija kaznila na uočene nepravilnosti.

Budući da je jasno kako u ovom najnovijem ‘udaru’ na gradonačelnika nema ni promila suodgovornosti HDZ-a, predlažemo Puljku da sazove hitan sastanak s Marinićem i Ivoševićem te zatraži od njih ‘sufinanciranje’ posljedica njihove zaigranosti. Skup je sport voditi grad s aktivistima.

Copy link
Powered by Social Snap