Pretraga

Skinut križ sa zvonika u potresu oštećene crkve Svete Trojice u Karlovcu

A- A+

S vrha zvonika franjevačke crkve Svete Trojice u Karlovcu u utorak 2. ožujka skinut je metalni križ s jabukom. Na zvonik će biti postavljen privremeni križ, dok se originalni ne obnovi i vrati, a snimku cijelog procesa na Facebook je stavio gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Foto: Damir Mandić/Facebook; Mate Bašić/Facebook

Nakon oštećenja nastalih u potresu s vrha zvonika franjevačke crkve Svete Trojice u Karlovcu u utorak 2. ožujka skinut je metalni križ s jabukom visok oko 3.5 metara, a širok 2.8 metara.

Proces skidanja križa objavljen je uz pomoć dizalica nosivosti 60 i 180 tona, a akcijom je koordinirao zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Miroslav Rade. Na zvonik će biti postavljen privremeni križ, dok se originalni ne obnovi i vrati.

Izdvojeni članak

Istarski ‘Ples mrtvaca’: Stogodišnja restauracija vrijedna više od pola milijuna kuna

Povijest zvonikaSamostanski i župni vikar fra Mate Bašić na župnoj Facebook stranici napisao je kratak pregled povijesti zvonika župne crkve.

– Još 14. srpnja 1792. Josip Stiller započeo je radove na zvoniku Svete Trojice. Zvonik se tada podizao za 10 metara i radila se nova kupola, križ i jabuka. Toranj je završen 31. ožujka 1794. Nakon toga je 9. srpnja 1794. majstor Georg Horweld postavio bakrenu jabuku i željezni križ. Prema originalnom zapisu iz samostanske kronike, nakon što se križ postavio, zaorio se Karlovcem Te Deum – Tebe Boga hvalimo. Zvonik je potpuno završen u srpnju 1975. kada je kupola prekrita bakrenim pločama, koje su ukrašene pločicama pozlaćenim u vatri. Godine 1859. je kupola prekrivena novim bakrom, a jabuka i križ su pozlaćeni i postavljen je gromobran. Sada 2021. godine, 2. ožujka taj križ i jabuka, zbog svih mogućih oštećenja i dotrajalosti treba skinuti. Potresi su tu učinili svoje, zub vremena svoje, a na nama je učiniti svoje i sve obnoviti, rekonstruirati i u baštinu ostaviti generacijama poslije nas. Nepunih 227 godina taj križ je bio simbol i ponos grada Karlovca, znak Krista u ovome gradu, pisalo je u objavi.

Copy link
Powered by Social Snap