Pretraga

Srušio se zid na zaštićenom spomeniku kulture u Sisku, ozlijeđena dvojica radnika

A- A+

Dogodila se tragedija na gradilištu u središtu Siska. Zid Tuškanove kuće, na Trgu bana Josipa Jelačića, srušio se prilikom radova na obnovi od potresa. Incident je završio s dvojicom ozlijeđenih radnika, koji su se u trenutku nesreće našli u neposrednoj blizini. Hitne službe brzo su reagirale. Kako će ovaj događaj utjecati na daljnju obnovu povijesne građevine vrijedne približno 4 milijuna eura, ostaje vidjeti.

Ruševine Tuškanove kuće u Sisku1

Ruševine Tuškanove kuće u Sisku | Foto: sisakportal.hr/Facebook

Zaštićeni spomenik kulture, Tuškanova kuća u središtu Siska, iznenadno je dobrano stradala prilikom obnove od potresa. Malo prije 15 sati, Trg bana Josipa Jelačića snažno se zatresao pod padom zida na kući u procesu obnove. Tom su prilikom stradala dvojica radnika, od kojih jedan teže. Obnova objekta vrijedna je oko 4 milijuna eura i financira se iz Fonda solidarnosti EU.

Kuća se obnavlja pod ingerencijom Sisačko – moslavačke županije i ovlaštenih konzervatora. Plan je bio da će nakon obnove ova kuća dobiti sasvim novu namjenu. To je trebao biti hotel, restoran i kavana koju bi vodili učenici i nastavnici Srednje škole Viktorovac.

Izdvojeni članak

U Sisačko-moslavačkoj županiji uskoro kreću useljenja u 180 stanova i 131 montažnu kuću

Ovo je već treće urušavanje zaštićenih spomenika kulture na području Siska u zadnjih nekoliko mjeseci. Ovakvi slučajevi u pitanje uvijek dovode dileme oko toga jesu li svi sigurnosni aspekti u trenutku nesreće bili ispunjeni. Kako je došlo do ovog tragičnog događaja, znat će se nakon policijskog očevida koji je u tijeku, prenosi Sisakportal.hr.

Pogledajte ovdje detaljnije novi prijedlog Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara za lakše i transparentnije investiranje.

Copy link
Powered by Social Snap