Pretraga

U Sisačko-moslavačkoj županiji uskoro kreću useljenja u 180 stanova i 131 montažnu kuću

A- A+

Na području Sisačko-moslavačke županije koje je 2020. godine pogodio razoran potres, do sada je obnovljena 191 kuća. Dok će do kraja godine 180 stanova i 131 montažna kuća biti spremni za useljenje, pružajući obiteljima novu priliku za život i nadu u bolju budućnost. U tijeku su završni radovi na infrastrukturi i opremanju namještajem objekata koji čekaju useljenje u Petrinji i Glini.

Obnova u Sisačko-moslavačkoj županiji

Obnova u Sisačko-moslavačkoj županiji | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić najavio je da će se kroz mjesec i pol dana korisnici stanova useliti u osam stambenih zgrada u Petrinji i četiri stambene zgrade u Glini, sa ukupno 180 stanova. Na tim zgradama u tijeku su završni radovi na infrastrukturi i opremanju namještajem. Do sada je ukupno obnovljena 191 kuća.

Bačić je najavio i useljenje u 57 drvenih kuća uz Dom umirovljenika u Petrinji i 74 u Glini kojima će se nakon iseljenja stradalnika potresa proširiti kapacitet Doma. Priprema se i rušenje stotinjak oštećenih pomoćnih objekata.

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o osiguranju sredstava za konstrukcijsku obnovu 42 kuće u Petrinji, pored 26 koje se već obnavljaju na temelju ugovora između Ministarstva kulture i medija te Grada Petrinje jer predstavljaju pojedinačno kulturno dobro.

Izdvojeni članak

Gotovo tri godine nakon potresa u Petrinji obnovljena prva zaštićena zgrada

Sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija obnavlja se 78 državnih kuća. Sredstva za gradnju i obnovu privatnih kuća od potresa kao i njihovo opremanje nužnim namještajem osigurana su u državnom proračunu.

Obnova je u potpunosti završila, kada gledamo i petrinjsko i zagrebačko područje, na 10.750 objekata od čega na 10.207 privatnih zgrada i kuća te na 543 javnih zgrada i infrastrukture.

Ministar Branko Bačić u posjetu potresom pogođenom području

Ministar Branko Bačić u posjetu potresom pogođenom području | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Trenutno je u obnovi na području zagrebačkog i petrinjskog potresa 1.273 gradilišta (924 privatnih zgrada i kuća i 349 zgrada javne namjene i infrastrukture) dok je u postupku nabave još dodatnih 945 lokacija, a još 400 lokacija je u postupku pripreme nabave za izvođače. Dakle ukoliko će Ministarstvo uspjeti ugovoriti navedene nabave uskoro bi mogli otvoriti još oko 1.300 novih gradilišta.

Kako potresi utječu na otpornost zgrada pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap