Pretraga

Gotovo tri godine nakon potresa u Petrinji obnovljena prva zaštićena zgrada

A- A+

U Petrinji je završena cjelovita obnova prvog pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra stradalog u potresu, obiteljske kuće sagrađene 1910. godine. Zgradi je vraćen izvorni izgled pročelja, restaurirana ograda, ojačani temelji, te su provedeni elementi energetske učinkovitosti. Radovi su trajali 5 mjeseci, a financirani su nacionalnim sredstvima što je ujedno istaknuto kao razlog zašto se obnovi kulturnih dobara u Petrinji svjedoči gotovo tri godine nakon potresa.

Petrinja zaštićeno kulturno dobro

Petrinja zaštićeno kulturno dobro | foto: Ministarstvo kulture

U okviru programa koji zajedno provode Ministarstvo kulture i medija i Grad Petrinja obnavlja se 26 pojedinačno zaštićenih kuća u kulturno-povijesnom središtu grada stradalih u potresu prije tri godine. Upravo su završeni radovi cjelovite obnove na obiteljskoj kući sagrađenoj 1910. godine u središtu Petrinje.

Cjelovitoj obnovi prethodila su geomehanička i restauratorska istraživanja u sklopu kojih je nađen izvorni oslik iz vremena gradnje zgrade koji je restauriran i prezentiran u sklopu obnove. Zgradi je vraćen izvorni izgled pročelja te restaurirana izvorna ograda koja je povezivala prostor pogona i same upraviteljeve zgrade. Također, provedena je protupotresna obnova, primijenjene su sve potrebne mjere ojačanja temelja zgrade te mjere energetske učinkovitosti.

Izdvojeni članak

Obnova kulturnih ustanova u Zagrebu otežana: Premalo radnika, a teško se dolazi i do radnih dozvola

Radovi cjelovite obnove su trajali pet mjeseci, a kako je od potresa prošlo gotovo tri godine, postavlja se pitanje zašto se toliko čekalo. Ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek,  istaknula je kako je Ministarstvo kroz svoje službe odmah nakon potresa poduzelo hitne mjere zaštite kako bi se najvrjednija kulturna dobra zaštitila od propadanja. No, kako je Vlada za javne zgrade osigurala sredstva putem Fonda solidarnosti, postojale su poteškoće sa zgradama u centru Petrinje koje su pretežno mješovite namjene zbog čega nije bilo moguće povući sredstva za njihovu obnovu iz Fonda.

– Ministarstvo kulture i medija, uz najveći angažman Konzervatorskog odjela u Sisku izradilo je Program cjelovite obnove kulturno – povijesne cjeline Grada Petrinje. Programom je identificirano 26 zgrada, za koje je Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Gradom Petrinjom, preuzelo poslove obnove. Sigurna sam da Petrinjci vide da centru grada polako vraćamo identitet i vizualni dojam koji je postojao i prije potresa, rekla je ministrica dodavši kako se do kraja godine može očekivati završetak cjelovite obnove još jedne zgrade, dok bi sve ostale trebale biti završene kroz 2024. godinu.

Inače, uz centar Petrinje koji se obnavlja nacionalnim sredstvima, na području Sisačko-moslavačke županije Ministarstvo kulture i medija sredstvima Fonda Solidarnosti EU financira obnova 62 kulturna dobra. Ukupna vrijednost ovih radova iznosi preko 111 milijuna eura.

Sve o načinu obnove kulturnih dobara nakon potresa doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap